2 Pieters projecten genomineerd voor de RAP71

21 juni 2021

RAP Leiden maakte onlangs de longlist bekend met de genomineerden voor Rijnlandse Architectuur Prijs (RAP71). 2 Pieters projecten zijn genomineerd.

Rijnlandse Architectuur Prijs
RAP071 is ingesteld om spraakmakende architectuur in regio Rijnland te belonen en stimuleren. De prijs wordt om het jaar toegekend en bestaat uit een publieks- en juryprijs. Voorwaarden voor de deelnemende projecten is dat ze zijn opgeleverd tussen 1 juli 2019 en 1 augustus 2021 en dat ze zich bevinden binnen één van de deelnemende gemeenten (Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Zoeterwoude, Kaag en Braassem, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Hillegom, Teylingen, Wassenaar en Voorschoten).

De 2 genomineerde Pieters projecten zijn:

Netherlands Institute for Space Research (SRON)
De nieuwbouw voor het Netherlands Institute for Space Research (SRON) op het Leiden Bio Science Park te Leiden gaat ruimte bieden aan de medewerkers van SRON en aan samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en aan duurzame samenwerking met andere organisaties en het bedrijfsleven.

Het programma voor SRON bestaat onder meer uit cleanrooms, laboratoria,  trillingsarme onderzoeksruimtes, kantoren, ontmoetingsruimten, ondersteunende functies en techniek. Verder een mooi atrium, een aantal uitkragingen met vakwerken en hoge balken en installaties.

Het gebouw wordt gecertificeerd volgens de duurzaamheidsnorm BREEAM-NL. 

Bij de Zijl
Bij de Zijl' op het voormalige ROC terrein in Leiderdorp bestaat uit 42 koopwoningen: 10 waterwoningen, 19 hofwoningen en 13 terraswoningen. Daarnaast zijn er ook twee appartementengebouwen; een woontoren van 70 meter hoog met 104 vrije sector huurwoningen en een appartementenblok met 36 sociale huurwoningen.

Alle woningen en gebouwen zijn gemaakt met een warme, lichte kleur baksteen, waardoor ze samen een mooi geheel vormen. De terraswoningen en hofwoningen liggen rondom een groen plantsoen en een deel van de eengezinswoningen ligt aan het water. Zo ontstaat een levendige gevarieerde buurt.

Uitreiking
De komende maand buigt een vakjury zich over de lijst met genomineerden om tot een shortlist te komen. Deze wordt op 4 september bekend gemaakt. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit de regio online hun stem uitbrengen via www.rapleiden.nl. Op woensdag 13 oktober worden de jury- en publieksprijs uitgereikt.

Screenshot uit video SRON
Beeldmateriaal: Vink Bouw


Terug naar het nieuwsoverzicht