Alfrink college wint publieksprijs architectuur

7 juni 2018

Dit jaar werd voor de zevende keer de Gemma Smid Architectuurprijs uitgereikt. Traditiegetrouw vindt de prijsuitreiking plaats tijdens de Dag van de Architectuur, op zaterdag 2 juni 2018. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer.

Het Alfrink college te Zoetermeer heeft dit jaar de publieksprijs gewonnen! De insteek voor de verbouwing was een nieuwe entree en een beperkte uitbreiding. Door oude constructiefouten moest echter bijna de hele gevel worden vervangen. De jury is van mening dat de renovatie van het Alfrink College (opdrachtgever Alfrink College) een positief voorbeeld is van hoe de technische duurzaamheidsopgave kan worden ingezet om een enorme kwaliteitsslag te maken voor het bestaande gebouw en de omgeving.

Met bestaande materialen en kozijnen is volgens de jury in het ontwerp door Ralph Goutier een zeer samenhangende nieuwe toon gevonden. Dit is knap omdat de school een onsamenhangend geheel was van bouwdelen in verschillende architectuurstijlen, uit verschillende perioden. Ook de oudere delen die niet zijn vernieuwd, zijn met de nieuwe gevels samengesmeed tot een geheel.

Beeldmateriaal: Rem van Schelt


Terug naar het nieuwsoverzicht