Circulair bouwen: PIT lab

14 augustus 2017

Het PIT lab staat in de Tuin van BRET, het eerste circulaire en ambachtelijke bedrijventerrein van Nederland. Gericht op maximaal hergebruik van producten en grondstoffen: van verbruik naar gebruik en van lineaire naar circulaire processen. Het lab fungeert als ultieme testcase voor gezond werken in circulaire architectuur. Het gaat voor effectief werken én fit naar huis gaan aan het einde van de dag.

Negen zeecontainers vormen een stoere, fijne plek voor werken en ontmoeten. PIT lab is een ontwikkeling van DOOR architecten, die de plek ook zelf gaan gebruiken als huisvesting.

Vele partijen maken het PIT lab mogelijk. Partners Eigen Haard, Hemubo Bouw, Schipper kozijnen, Beelen, Robu fex Bouw, CBOX, A3GEM en Pieters Bouwtechniek brachten elk materiaal, kennis of kunde in om de paviljoens circulair te bouwen. Alba Concepts heeft de circulariteit van het PIT lab wetenschappelijk doorgemeten met hun Building Circularity Index. De uitslag hiervan volgt nog.

Het Circulair Design Lab is een fysieke landingsplaats in Amsterdam voor duurzame innovaties, waar partijen samenkomen en zich laagdrempelig kunnen verdiepen in het circulair maken van een ontwerp of product. Pieters Bouwtechniek heeft hier met constructief advies aan  bijgedragen. Zo zijn niet alleen de zeecontainers hergebruikt, maar is de fundering op staal circulair, door hergebruik van oude op elkaar gestapelde stelconplaten. Deze stelconplaten zijn over  10 jaar weer opnieuw bruikbaar. Het lab is verder demontabel en kan elders moeiteloos weer op elkaar worden gezet. Alleen de fundering moet op de locatie aangepast worden.

Lees hier een verkorte versie van het verslag van de PIT lab sneak preview, die Duurzaam Gebouwd online heeft geplaatst. 

 

 



Terug naar het nieuwsoverzicht