Constructeur in de Bijlmer Bajes

24 januari 2019

De Bijlmerbajes markeerde een belangrijke fase in de geschiedenis van het Nederlandse gevangeniswezen. Voor veel mensen vormde het complex een ongenaakbare klomp beton en de bouw leverde dan ook de nodige protesten op. Tegelijkertijd sloot de ambitie van het gebouw wel aan bij de tijdsgeest van de jaren zestig.

Bajes Kwartier heeft het vizier op de toekomst gericht. Maar tegelijkertijd zijn ze zeer bewust van de cultuurhistorische waarde van de iconische Bijlmerbajes. Juist dankzij dit bijzondere verleden krijgt de wijk haar unieke karakter. Wat behouden kan worden, wordt behouden van dit iconische gebouw en gebied en maken de geschiedenis zichtbaar.

De parkeergarage is het eerste deel van de oude Bijlmerbajes dat gesloopt is. Op de plek waar tot voor kort nog werd geparkeerd zie je nu een grote zandvlakte. De gemeente is gestart met de voorbereidingen voor de middelbare school die hier komt. Een nevenvestiging van het Spinoza Lyceum. De aanbesteding is gewonnen door BDG architecten uit Zwolle. Pieters Bouwtechniek en Deerns maken deel uit van het ontwerpteam als adviseur voor  respectievelijk de constructies en het installatietechnische ontwerp en de bouwfysica. 

Het nieuwe gebouw zal maximaal 5 bouwlagen hoog worden en herbergt naast de nieuwe school een nieuwe sportfaciliteit voor de hele wijk, bestaand uit 3 sportzalen en een sportfaciliteit op het dak. De gemeente Amsterdam zal als opdrachtgever optreden voor de nieuwbouw.

 



Terug naar het nieuwsoverzicht