CPO Sciencepark winnaar Zuiderkerkprijs 2019

16 december 2019

CPO Sciencepark is de verrassende winnaar van de Zuiderkerkprijs 2019, de belangrijkste architectuurprijs voor woningbouwprojecten.

De Zuiderkerkprijs is een initiatief van de Gemeente Amsterdam en een van de langst bestaande prijzen voor woningbouw in Nederland. De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan het meest bijzondere en duurzame woningbouwproject dat binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam is opgeleverd.

De Zuiderkerkprijs die voor de 22ste keer werd uitgereikt, is de belangrijkste onderscheiding voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar en wordt toegekend aan de architect en de opdrachtgever. Pontsteiger en Rhapsody waren de twee andere genomineerden.

CPO Sciencepark
Het CPO Sciencepark, een markant woongebouw aan de Carolina MacGillavrylaan in Amsterdam Oost, is een van de drie Amsterdamse gebouwen die meedingen naar de Zuiderkerkprijs 2019. Atelier van Wengerden ontwierp het gebouw, dat bestaat uit zestien appartementen, en ontwierp ook het interieur van zes ervan. Het collectief tot stand gekomen project, voor verschillende mensen in verschillende levensfases, laat zien dat het aan het Sciencepark ook aangenaam wonen is.

De jury schrijft: ‘Dit project kan een voorbeeld vervullen in de verbeten strijd om de stad, om mooie, goede en duurzame woningen tot stand te brengen. Het toont aan dat het mogelijk is met zelfbeschikking en passie betaalbare woningen te bouwen. CPO Sciencepark is een prachtig opengewerkt blok dat op een kleine sokkel zich naar boven toe verbreed en ook nog een draai maakt.’

‘Vergeleken met de betrekkelijk anonieme universiteitsgebouwen in de buurt is CPO (dat staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) een verademing.’

Pieters heeft voor dit project het constructief advies gedaan van VO tot en met de bouwbegeleiding. We zijn ontzettend trots op deze prijs.

 Terug naar het nieuwsoverzicht