De eerste zelfbouw wooncoöperatie van Nederland mag gaan bouwen

19 november 2019

Persbericht De Warren

Wooncoöperatie De Warren heeft in het afgelopen jaar als collectief van 50 mensen samen met Natrufied Architecture een uniek gebouw ontworpen. Uit hout opgetrokken, energieneutraal, met veel gemeenschappelijke faciliteiten en ruimten en een gevel van gebruikt materiaal. Deze week is de omgevingsvergunning verleend en mag er gebouwd gaan worden.

De Warren wordt een 6-laagse houten gebouw op Centrumeiland IJburg met 36 appartementen in het sociale en middeldure huursegment. De toekomstige huurders zijn verenigd in de wooncoöperatie en ontwerpen, ontwikkelen en beheren hun eigen pand. Ze zijn de eerste in Nederland die op deze wijze als groep een gebouw realiseren. 

“We hebben wel even een dansje gedaan toen we hoorde dat we de omgevingsvergunning binnen hadden”, zegt Gerard Roemers, bestuurslid bij De Warren en verantwoordelijk voor het bouwproces vanuit de groep. “We willen op alle vlakken innoveren: dus we bouwen met hout, met bouwmaterialen die al een eerder leven hebben gehad en het ontwerp stimuleert menselijk contact. Dankzij onze architect hebben we deze droom nu in een realistisch ontwerp gevangen en ziet ook de vergunningverlener in dat het anders kan!”

Boris Zeisser van Natrufied Architecture legt uit: “Een project als de Warren wijkt in veel opzichten af van Hollandse standaardoplossingen, en valt daardoor niet eenvoudig binnen de gebaande paden van regelgeving en toetsingen. Dat de brandweer en de constructeur van de gemeente nu bevestigen dat bouwen met hout gewoon goed én veilig is laat zien dat deze vorm van bouwen een realistisch alternatief is”. 

Met het verlenen van de omgevingsvergunning wordt de droom van de Warren realiteit: een serieuze bijdrage mogen leveren aan de transitie naar duurzaam en circulair bouwen in hout. Voor de realisatie van de Warren is de wooncoöperatie nu in gesprek met een aantal mogelijke bouwpartijen. De planning is om voor de zomer in 2020 de eerste paal de grond in te slaan. 

Ook is de laatste fase van de crowdfunding ingegaan waarbij de coöperatie iedereen de mogelijkheid biedt om te investeren in dit duurzame en sociale project in ruil voor een mooie rente. Meer informatie over deze crowdfunding en het project is te vinden op www.dewarren.co.

Opdrachtgever: www.dewarren.co.

Architect: Natrufied Architecture

Duurzaam bouwadviseur: Eco+Bouw

Constructeur: Pieters Bouwtechniek Delft

Installatie adviseur: Duurzaam aan de Zaan

Impressie: Natrufied Architecture
Impressie: Natrufied Architecture
Houtenskeletbouw: Natrufied Architecture


Terug naar het nieuwsoverzicht