De Henricus Schoolgebouw van het Jaar 2018

22 november 2018

De renovatie en uitbreiding van basisschool De Henricus in Amsterdam, een ontwerp van Berger Barnett Architecten, is op donderdagavond 8 november 2018 bekroond als Schoolgebouw van het Jaar 2018. 

Katholieke basisschool De Henricus maakt deel uit van het zogeheten Catharina Complex, een gemeentelijk monument bestaande uit twee scholen, een kerk en aanverwante gebouwen. Het geheel is tussen 1953 en 1960 ontworpen door de architecten Evers en Sarlemijn volgens de principes zoals die door architect-monnik Dom Hans van der Laan werden onderwezen.

Naar ontwerp van Berger Barnett Architecten is de basisschool nu gerenoveerd en uitgebreid. Een belangrijke opgave was hierbij om de transitie van klassikaal onderwijs, waarvoor het gebouw ontworpen was, naar open werkvormen te begeleiden. Zonder daarbij de proporties in de architectuur, waar het in de Bossche School om draaide, teniet te doen.

Met een terughoudende architectuur die op een eigentijdse manier voortbouwt op het bestaande is Berger Barnett Architecten hier volgens de jury goed in geslaagd. De monumentale school is klaargestoomd voor de toekomst.

Ingetogen en uitgesproken
In toch een kwetsbare buurt in Amsterdam Nieuw-West is met een beperkt budget een prachtige school gerealiseerd, constateert de jury. De architectuur is daarbij zowel ingetogen als uitgesproken. Ingetogen, want met veel respect voor bestaande gebouw. Uitgesproken in heldere keuzes, zoals de rondgang transformeren tot binnengang.

De jury is ook erg enthousiast over de detaillering. De tussendeuren zijn voorzien van frameloos glas, dat kan dus gewoon. En het glas bij de rondgang is slim aan de binnenkant van de kolommen geplaatst, zodat het beeld en de beleving van de rondgang overeind blijft. De keuze voor een hard materiaal met holtes om de akoestiek in de klaslokalen op te lossen vindt de jury ook goed gevonden.

Bron: www.architectenweb.nl

 



Terug naar het nieuwsoverzicht