De oude Kooi in de zon

2 april 2020

Woningbouwvereniging De Sleutels renoveert het komende jaar in totaal 139 sociale huurwoningen zeer grondig, in een historische wijk met karakter gevormd. De kindvriendelijke wijk bestaat uit eengezinswoningen en beneden- en bovenwoningen. Alle faciliteiten van de binnenstad zijn binnen handbereik, maar ook de wijk zelf heeft veel diensten.

Het Gebouw biedt kinderopvang, een bibliotheek, medische diensten, een sportzaal en een café. Het winkelcentrum is om de hoek, evenals het prachtige Kooipark waar kinderen lekker kunnen spelen. De woningen in de Oude Kooi worden/zijn grondig aangepakt en verbeterd met onderhoud, renovatie en nieuwbouw.

Eigenlijk wilde De Sleutels de centrale blokken slopen en vervangen voor hoogwaardige nieuwbouw. Net zoals even verderop is gebeurd bij de zogeheten ‘Noordelijke Blokken’, maar daar stak de politiek eind 2016 een stokje voor. De door de beroemde architect Jesse ontworpen woningen werden beeldbepalend geacht en kregen de status van gemeentelijk monument. Daarmee was sloop van de baan en maakte De Sleutels een plan voor ‘hoogniveaurenovatie’.

Pieters Bouwtechniek Haarlem treedt op als hoofdconstructeur voor dit project en is sinds 2014 bij het project betrokken. De eerste jaren zijn er vooral veel onderzoeken, inmetingen, haalbaarheidsstudies en alternatievenstudies verricht. Na de definitieve keuze voor behoud van de gevels heeft Pieters Bouwtechniek het constructief ontwerp gemaakt en uitgewerkt.Terug naar het nieuwsoverzicht