Diamantbeurs, rijksmonument in ere hersteld

26 september 2017

Een beurs is een ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. De Diamantbeurs in Amsterdam had al deze functies in zich verenigd. Ook het centrum voor de creatieve industrie dat zich er gaat vestigen, zal deze functies vertegenwoordigen.

Het door Gerrit van Arkel in 1910 ontworpen gebouw is krachtig en eigenzinnig. Met zijn bijzondere klokkentoren en ritmische opbouw maakt het energiek contact met de omgeving. Het is een Amsterdamse klassieker en vanzelfsprekend verklaard tot rijksmonument. Maar na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen is van het oorspronkelijke monument weinig over. Om een stap naar voren te kunnen doen en weer ‘smoel’ te hebben moet de Diamantbeurs zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terugkrijgen.

Er is in de afgelopen maanden veel gebeurd. Deze zomer kregen we de laatste GO voor de bouwplannen. Een van de eerste projecten was het opruimen van het dak voor het glazen dak dat op de 6e verdieping wordt gebouwd en de historische torens wordt hersteld. Geïnteresseerd in hoe we het dak demonteren? Bekijk de eerste korte film in de serie 'Creëren van Capital C'

Een andere belangrijke stap was het onderzoeken van de fundering. De randen van de vloer zijn afgebroken om de fundering te kunnen onderzoeken en de voorbereidingen voor de nieuwe kelder te starten.

Tegelijkertijd worden er plannen gemaakt door het ontwerpteam voor alles wat binnen het gebouw zal gebeuren. Het interieur, kantoorruimtes, restaurant op het dak, skybar, grand café en conferentiefaciliteiten en vergaderzalen. 

 

Afbeelding: Zwarts & Jansma Architects


Terug naar het nieuwsoverzicht