Dorpshuis Zwanenburg-Halfweg bruist van leven

7 september 2020

De gemeente Haarlemmermeer, waartoe Zwanenburg behoort, wilde een nieuwe ontmoetingsplek creëren voor jong en oud met faciliteiten voor sport, cultuur en ontspanning. Heren 5 architecten kreeg de opdracht voor het ontwerp van het Dorpshuis Zwanenburg-Halfweg, dat ligt tussen een winkelplein en een park met water. Alle gebruiksruimten van het nieuwe Hart van Zwanenburg zijn zichtbaar vanuit de centrale ontvangstruimte met bar. Vanuit deze ‘binnenstraat’ met toegangen aan de plein- en parkzijde kun je onder meer de sporthal, de bibliotheek en de biljartzaal betreden.

De veelhoekige plattegrond en de gevarieerde dakvorm geven het dorpshuis een speels uiterlijk. Met het dak wordt verwezen naar de traditionele kapvormen uit Zwanenburg. De elf geschakelde zadelkappen van de multifunctionele accommodatie hebben verschillende hellingshoeken, van 35° tot 67°. De nokken liggen parallel in oost-westrichting en variëren in hoogte. Ter plaatse van de sporthal en de tribune reiken de zadelkappen iets hoger dan boven de andere ruimtes, vanwege de benodigde vrije hoogte om te sporten.

Opening
Een gebouw om trots op te zijn: ruim, licht en met een volwaardige sporthal. De feestelijke opening werd vanwege corona uitgesteld, maar de ‘huiskamer van het dorp’ bruist al van het leven.

Het nieuwe dorpshuis is onmiskenbaar open en volop in gebruik, afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus is er in het voorjaar van 2021 een feestelijke opening.

Duurzaamheid
Het dorpshuis wordt met mens- en milieuvriendelijke materialen gebouwd. Gelamineerde houten spanten, die in het zicht blijven, ondersteunen het dak. De gevels die grenzen aan het park krijgen houten bekleding en de gevels aan het plein metselwerk. Aan de verblijfsruimtes, waaronder de sporthal, stelde de opdrachtgever hoge akoestische eisen. De nagalmtijd is straks korter dan de NOC-NCF eisen. De daken worden akoestisch uitgevoerd. In de cannelures van de geperforeerde geprofileerde stalen dakplaten komt geluiddempende minerale wol.Terug naar het nieuwsoverzicht