Eerste paal de grond in van ‘Bij de Zijl’ te Leiderdorp

17 juli 2018

Bij de Zijl wordt gebouwd op de voormalige ROC-locatie in Leiderdorp.

In Bij de Zijl komen 42 koopwoningen: 10 waterwoningen, 19 hofwoningen en 13 terraswoningen. Daarnaast bestaat Bij de Zijl uit twee appartementengebouwen; een woontoren van 70 meter hoog met 104 vrije sector huurwoningen en een appartementenblok met 36 sociale huurwoningen. Alle woningen en gebouwen worden gemaakt met een warme, lichte kleur baksteen, waardoor ze samen een mooi geheel vormen. De terraswoningen en hofwoningen liggen rondom een groen plantsoen en een deel van de eengezinswoningen ligt aan het water. Zo ontstaat een levendige gevarieerde buurt.

Op 16 juli 2018 is de eerste paal geslagen voor dit grote woningbouwproject waardoor na een aanloop van 2 jaar voorbereiding met verschillende uitvoeringsvarianten de bouw eindelijk kan beginnen.

Het constructief meest markante gedeelte is de woontoren van 70 meter hoog. In nauwe samenwerking met ontwikkelend aannemer Vinkbouw en architect KAW is een systematiek bedacht om de toren relatief snel op hoogte te brengen. De plattegronden zijn op een slimme manier ingedeeld waardoor er gebruik gemaakt kan worden van een tunnelbouwsysteem met een snelle doorlooptijd. Daarnaast worden alle gevelwanden uitgevoerd als prefab sandwich elementen, waarbij het metselwerk al is aangebracht in het prefab buitenblad. Het prefab is op enkele plaatsen onderdeel van de hoofddraagconstructie en soms enkel gevelvullend. Cruciaal bleken de onderlinge koppelingen, waarbij zowel met de constructieve werking van de onderdelen rekening gehouden moest worden als met de mogelijkheden van de montage en uitvoeringsvolgorde tijdens de realisatiefase. 

 

 Terug naar het nieuwsoverzicht