Het Minnaertgebouw te Utrecht is opgeleverd

29 september 2017

Het Minnaertgebouw biedt samen met het Buys Ballotgebouw en Victor J. Koningsbergergebouw, plaats aan ca. 6.200 onderwijsvragende studenten (ca. 4.000 Bèta, ca. 2.200 Geo). Het Minnaertgebouw omvat ca. 5.500 m2 functioneel netto vloeroppervlak (fno). Het project omvat o.a. twee hoorcollegezalen, 11 werkgroepruimten, zes practicumruimten, kantoren, individuele en groep-studieplaatsen, studiepunt voor Bètawetenschappen, restaurant en espressobar.

De entreehal
De entree van het Minnaertgebouw is aangepakt en verruimd door de pui in één lijn te brengen met de letters MINNAERT. De entreehal staat in open verbinding met de gang langs de practicum- en werkgroepruimten, waarmee de ontsluiting van deze ruimten sterk is verbeterd. Ook zijn de kantoren, practicum- en werkgroepruimten compleet vernieuwd. De trap naar de eerste verdieping is comfortabeler gemaakt en zorgt voor een betere aansluiting van entreehal op de centrale hal.

Centrale hal 
De centrale hal van het gebouw vormt een belangrijk schakel in de ‘Loop’ die het Minnaertgebouw met het Buys Ballotgebouw en Koningsbergergebouw met elkaar verbindt. Voor deze hal zijn nieuwe, aanvullende overlegplekken gecreëerd en op deze verdieping is het studiepunt van Bètawetenschappen gesitueerd. Ook is het deel  van de hal, waar het regenwater opgevangen wordt, versmald. Bovendien zijn er roosters in de vloer geplaatst, waarmee het vallende regenwater wordt opgevangen en afgevoerd. Op deze manier wordt een deel van de oorspronkelijke functie van de centrale hal, namelijk het verwerken van regenwater, weer in ere hersteld.

Drie sterren voor duurzaamheid
De ambitie voor de renovatie van het Minnaertgebouw is BREEAM-classificatie ‘very good’ wat overeenkomt met 3 sterren. Het pand wordt onder andere duurzamer door een nieuwe klimaatinstallatie, led-verlichting toe te passen en het gebouw aan te sluiten op het warmtekoudeopslagsysteem (wko).

Bar
Ook het restaurant is verbeterd en aangepast tot restauratieve voorziening voor het gehele onderwijscentrum, inclusief een nieuwe bar op de begane grond achter de letters MINNAERT.  De bovenruimte van de kantine is afsluitbaar door middel van een glazen pui.

 Terug naar het nieuwsoverzicht