Het vernieuwde Museum Arnhem is geopend

13 mei 2022

Museum Arnhem is ruim vier jaar dicht geweest voor renovatie, op 13 mei opende het museum haar deuren weer voor publiek. De meest prominente vernieuwing is de westvleugel, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel Architekten. Deze kolos die vijftien meter over de stuwwal hangt, voorzien van 82.000 keramische tegels van ijsblauw naar aardetinten, valt op vanaf zowel de Utrechtseweg als de Rijnoever.

Ook het oude pand, dat stamt uit 1872, is grondig onder handen genomen door de architect. In de centrale koepel zit nu Café Pierre, vernoemd naar oud-directeur Pierre Janssen, dat net als de museumwinkel en de beeldentuin toegankelijk is zonder kaartje.

In de nieuwe vleugel van het museum zijn nieuwe expositieruimtes ondergebracht.  Vanuit de vleugel is een prachtig uitzicht over Arnhem en het uiterwaardenlandschap te zien. Het ontwerp omvat ook een grondige renovatie en vernieuwing van het huidige gebouw; oorspronkelijk een herenclub uit 1873 en later gebruikt als museum. 

Constructie
Pieters heeft de constructie ontworpen voor de aanpassingen in het bestaand en voor de nieuwbouw. De opdrachtgever heeft gevraagd om een flexibel indeelbaar gebouw. Pieters heeft hierbij een draagconstructie ontworpen met dragende vakwerken in de gevels zodat er geen tussenkolommen nodig zijn en de grote uitkraging aan de Rijnzijde gemaakt kon worden. De nieuwbouw staat naast een steile helling en sluit aan de andere zijde aan op het bestaande museum dat is gefundeerd op staal. De nieuwbouw is gefundeerd op een paal-plaatfundering met grondverdringende schroef-injectie palen, zodat geen schade ontstaat aan het bestaande gebouw en de stuwwal.

Om de grote uitkraging te maken in de nieuwbouw zijn 2 stalen vakwerkconstructies ontworpen die de kanaalplaatvloer te dragen. Het dak is ter plaatse van de uitkraging licht uitgevoerd in staal om de belasting op de vakwerken te beperken. In het overige deel van het gebouw is het dak uitgevoerd in kanaalplaten om warmte en koude te accumuleren.

Foto: Jannes Linders
Foto: Jannes Linders
Foto: Jannes Linders
Foto: Pieters Bouwtechniek
Foto: Jannes Linders


Terug naar het nieuwsoverzicht