Hotel Jakarta winnaar A.A.P. 2019

18 april 2019

In de Posthoornkerk op woensdagavond 17 april 2019 zijn de Noord/Zuidlijn en Hotel Jakarta bekroond met de Gouden A.A.P.

De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers voor de Amsterdamse Architectuur Prijs 2019. Benthem Crouwel Architects en Metro en Tram – Gemeente Amsterdam, respectievelijk de architect en opdrachtgever van de Noord/Zuidlijn zijn onderscheiden met de prijs van de vakjury. De publieksjury koos Hotel Jakarta, ontworpen door SeARCH in opdracht van Westcord Hotels, als beste Amsterdamse gebouw van afgelopen jaar.

Architectuurcentrum Amsterdam organiseert deze prijs sinds 2008 en is nadrukkelijk een onderscheiding voor de architect én opdrachtgever van een in het voorgaande jaar gerealiseerd project dat volgende de jury boven alle andere uitsteekt.

Hotel Jakarta is een van de winnaars! De jury was lovend over het hotel. Het juryrapport gaf het volgende commentaar: 

Het hotel is indrukwekkend en verrassend bij binnenkomst. Het hout doet warm aan.

Het is fraai uitgevoerd. Hotel Jakarta is een mooie en inspirerende poging om duurzame circulaire systemen in te zetten. De samenwerking tussen opdrachtgever, architect, de Hortus Botanicus voor de tropische binnentuin en het Tropenmuseum voor de uitgeleende kunststukken, voelde als een eenheid.

De meeste juryleden vonden de kamers mooi door het gebruik van puur materiaal en door een elegant belijnd ontwerp. De inpandige balkons, bij vrijwel alle kamers, zijn zeldzaam voor een hotel in Amsterdam. De bar is spectaculair.

De connectie met de buurt sprak de jury erg aan. De vraag is wel of meer hotels in Amsterdam een toegevoegde waarde hebben voor de stad.

Lees hier het gehele juryrapport

Beeldmateriaal: SeARCH
Beeldmateriaal: SeARCH
Beeldmateriaal: SeARCH
Beeldmateriaal: SeARCH
Beeldmateriaal: SeARCH


Terug naar het nieuwsoverzicht