Kindcentra in Groningen

26 juli 2018

Kindcentrum Loppersum
In juni is de bouw van het nieuwe kindcentrum aan de Schoolstraat in Loppersum gestart. In dit gebouw naar het architectonisch ontwerp van TenW architecten adviseurs, krijgen OBS Prinses Beatrix, CBS Roemte en de kinderopvang Kids2b in de toekomst een nieuwe plek. Het kindcentrum wordt aardbevingsbestendig, geschikt om nieuwe vormen van onderwijs te geven. Ondanks de voor aardbevingen vereiste stabiliteit is het gelukt om het gebouw optimaal flexibel te maken qua inrichting, wat het gebouw het vermogen geeft om zich mee aan te passen aan de demografische ontwikkelingen in de regio. Ook aan duurzaamheid wordt gedacht: het gebouw wordt bijna energieneutraal. Dit betekent dat er veel aandacht is voor de isolatie van het gebouw en de installaties.

Kindcentrum Middelstum
Ook het kindcentrum in Middelstum is ontworpen door TenW architecten adviseurs, en constructief en seismisch uitgewerkt door Pieters. Het gebouw is ingedeeld in 4 clusters die als paviljoens in het terrein staan. Zij hebben een groene uitstraling met een gebogen luifel, die de lokalen een eigen overdekte buitenruimte geven voor als uitloop van de onderwijsfunctie. De gevels zijn modulair samengesteld en zijn bekleed met verduurzaamd hout in een speelse verdeling en zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling. Het harmonieert met de groene natuurlijke inrichting van het terrein.

Voor de beide kindcentra is het heiwerk inmiddels gereed.

Kindcentrum Stedum
In Stedum komt ook een nieuw kindcentrum. Hierin worden een basisschool en een kinderopvang ondergebracht. Het architectonisch ontwerp is van KAW. Het uitgangspunt voor het ontwerp van het kindcentrum is dat dit klaar moet zijn voor de toekomst: aardbevingsbestendig, geschikt om nieuwe vormen van onderwijs te geven, flexibel qua inrichting en daarmee berekend op de toekomst. Ook in dit kindcentrum wordt aan duurzaamheid gedacht: het gebouw wordt bijna energieneutraal, onder meer door het gebruik van 72 zonnepanelen op het dak en warmte- koudeopslag in de bodem. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw beginnen eind oktober 2018.

 

KC Loppersum | Beeldmateriaal: T&W architecten adviseurs
KC Middelstum | Beeldmateriaal: T&W architecten adviseurs
KC Stedum | Beeldmateriaal: KAW


Terug naar het nieuwsoverzicht