Kunstwerk de dubbele bolder Den Helder geplaatst

6 september 2018

Het kunstwerk de dubbele bolder is donderdagnacht 30 augustus in Den Helder aangekomen. Na een lange en voorzichtige rit door Nederland staat het maritiem icoon inmiddels op haar plek op het pleintje voor vishandel Boon. 

Het nieuwe icoon van Den Helder, althans, daar moet het toe uitgroeien, zo is de steevaste overtuiging van de fans. Of het ooit de Eiffeltoren van het Noordwesten wordt valt nog te bezien, maar bij de onthulling vrijdagmiddag waren de meesten van de vele aanwezigen het er wel over eens: best mooi!

Een dubbele bronzen bolder van 6 meter hoog, waarop de maritieme geschiedenis van de stad staat geschreven.

Toegangspoort
De nautische bedrijven van Den Helder geven hiermee de stad en haar inwoners een geschenk dat invulling geeft aan een gekoesterde wens: het zichtbaar maken van de maritieme identiteit en de verbondenheid met de zee. De symmetrische H-vorm van de bolder maakt het tot een toegangspoort naar de stad om onderdoor of langs te lopen. Om bij af te spreken en te ontmoeten. De aanlichting van de bolder bij avond maakt het beeld letterlijk ‘licht’ in beleving. Schaduwwerking en reflectie van de hoogglans gepolijste teksten zorgen ook overdag voor contrast en een speels karakter.

Een maritiem icoon is een teken waarbij de diepe verbondenheid met de zee en de zeevaart in vorm en betekenis samenvallen. In Den Helder gaat het om het verhaal van de lokale identiteit die deze stad belichaamt: stoer en energiek, solide en nuchter. De bronzen, robuust verankerde zes meter hoge bolder, toont dit. De vorm van een bolder - twee gekoppelde kruisen - staat symbool voor verbondenheid en karakteriseren het ‘met beide benen op de grond staan’.

 Pieters heeft de constructieve berekeningen gedaan voor het kunstwerk.Terug naar het nieuwsoverzicht