Lassus Campus te Zwolle in gebruik genomen

18 maart 2024

In de Zwolse wijk Holtenbroek is de Lassus Campus in gebruik genomen. De campus, gerealiseerd op de sportvelden naast het bestaande verouderde schoolgebouw, biedt een thuis aan Van der Capellen Scholengemeenschap. In de nieuwbouw hebben de verschillende onderwijsconcepten een eigen herkenbaar domein met gevarieerde les- en werkruimten passend bij de identiteit van het betreffende onderwijs. Het gebouw is ontworpen door BDG Architecten

Duurzame, circulair en energiezuinig
De ambities voor een uiterst duurzame, circulaire en energiezuinige campus is vertaald naar een compact drielaags gebouw. Tijdens het ontwerpproces is veel aandacht uitgegaan naar zonoriëntatie en het binnenklimaat. De knikken in de gevel en kleine overstekken beperken de opwarming in het gebouw. Een luifel voorzien van zonnepanelen zorgt voor beschaduwing van de leerlingen en docenten op het grote dakterras. Een open aula maakt de constructieve, houten kern zichtbaar over drie verdiepingen. Het hout geeft warmte en sfeer aan het interieur, draagt bij aan een goede akoestiek en slaat grote hoeveelheden CO2 op.

Constructief ontwerp
Het constructieve ontwerp is erop gericht om een flexibele indeling van het gebouw mogelijk te maken. Daarom is gekozen voor een kolom structuur met geïntegreerde stalen liggers, waarop een kanaalplaat met een druklaag afdraagt. Hierdoor ontstaat maximale flexibiliteit voor de installateur om kanalen en leidingwerk onder de constructieve vloer aan te kunnen brengen.

Duurzame materialen
Binnen de kaders van het project is daarnaast gezocht om te werken met duurzame materialen. Dit is met name tot uiting gekomen in de centrale aula van het gebouw. Op de locatie is doormiddel van een houten gelamineerde ligger een kolom vrije ruimte op de begane grond gecreëerd waar ruimte is voor ca. 1500 mensen. De gelamineerde ligger in het dak is dusdanig ontworpen dat een deel van de verdiepingsvloeren direct belasting afdragen op de ligger. Hierdoor is op de begane grond de gewenste kolomvrije ruimte ontstaan.

 

Beeldmateriaal: Walter Frisart FOTOWerk
Beeldmateriaal: Walter Frisart FOTOWerk
Beeldmateriaal: Walter Frisart FOTOWerk
Beeldmateriaal: Walter Frisart FOTOWerk
Beeldmateriaal: Walter Frisart FOTOWerk


Terug naar het nieuwsoverzicht