Museum Arnhem winnaar van de Nationale Staalprijs 2022

4 oktober 2022

Museum Arnhem is de winnaar van de Nationale Staalprijs 2022 in de categorie Utiliteitsbouw. De Nationale Staalprijs is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal. 

Uit het juryrapport: "Op de stuwwal balanceert de uitbreiding van Museum Arnhem naast de trotse koepel van de oorspronkelijke herensociëteit uit de 19e eeuw. Niet alleen kadert de museumuitbreiding een interessante buitenkamer af, en neemt als vanzelfsprekend zijn plaats in in de de omgeving, ook voegt de nieuwe vleugel met zijn uitkraging een represectievelijk symbolische waarde toe aan het museum en aan het geheel. ​​Het eindbeeld oogt zo licht dat je bijna zou vergeten dat er constructief een krachtenspel wordt geleverd. De dienende rol van staal, onzichtbaar ingezet, is zelden zo manifest.”

Museum Arnhem
Museum Arnhem heeft een grondige verbouwing ondergaan. De meest in het oog springende verandering is de monumentale koepel met open karakter die de ontmoetingsplek van het museum is. Samen met de museumwinkel en het museumcafé is deze publieksruimte ook het vertrekpunt voor een logisch zalencircuit. Via de grote buitentrap wordt de tuin bij het museum betrokken.

Nieuw is dat het depot voor de collectie van Museum Arnhem en de archeologie van gemeente Arnhem nu een plek hebben onder de nieuwe overstekvleugel. Wat de nieuwe vleugel uniek maakt, is dat hij aan beide zijden verder uitsteekt. Hierdoor is de nieuwe vleugel zowel vanaf de Utrechtseweg en Onderlangs goed zichtbaar.

Museum Arnhem is gedeeltelijk zwevend boven een stuwwal - een door een ijstong opgestuwde heuvelrug - gebouwd. Om dat te realiseren is een spectaculaire constructie bedacht: een uitschuifmechanisme door middel van vijzels.

Alleen dankzij de mooie samenwerking met alle partners hebben we dit bijzondere project goed kunnen realiseren.

Team
Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
Architect: Benthem Crouwel Architects
Constructief ontwerp: Pieters Bouwtechniek
Aannemer: Rots Bouw
Staalconstructie: Rijnstaal 

Beeldmateriaal: Jannes Linders
Beeldmateriaal: Jannes Linders
Beeldmateriaal: Jannes Linders
Beeldmateriaal: Jannes Linders


Terug naar het nieuwsoverzicht