Nieuw onderwijsgebouw Tilburg University opgeleverd

29 maart 2018

Dinsdag 27 maart 2018 werd op de campus van Tilburg University het nieuwe Onderwijs & Zelfstudie Centrum (OZC) opgeleverd. In maart 2016 is gestart met het Voorlopig Ontwerp. Exact 24 maanden later is het gebouw, welke het duurzaamheidslabel BREEAM excellent krijgt, opgeleverd. 

KAAN Architecten heeft een vierkant, relatief laag gebouw ontworpen wat goed past tussen de andere gebouwen en het groen op de campus. Veel daglicht en spectaculaire doorzichten zorgen ervoor dat het gebouw verbonden wordt met de omgeving. Door alle ruimtes breed, hoog en licht te maken wordt voorkomen dat het gebouw vol en druk voelt. Dat is wel nodig, 2.500 à 3.000 studenten per dag maken gebruik van dit gebouw. Het gebouw heeft een centraal, verdiept gelegen auditorium wat ruimte biedt aan 600 studenten. Daarnaast zijn er grote tentamenzalen, onderwijszalen en zelfstudieruimtes aanwezig.

Op diverse plaatsen van het gebouw is de constructie buiten de gevels geplaatst en is de constructie een belangrijk onderdeel van de gewenste uitstraling. Voor de dragende buitenkolommen zijn bijzondere koppelingen gemaakt met de binnen gelegen vloerconstructies. In de vides die het gebouw zijn ruimtelijke uitstraling geven zijn enkele spectaculaire trappen aanwezig.

De constructie is een combinatie van staalconstructies, in het werk gestorte en prefab betonconstructies. Hierop zijn kanaalplaten en stalen dakplaten toegepast. Ook zijn er grote overspanningen gemaakt met stalen vakwerken om de kolomvrije collegezalen mogelijk te maken.

 

Beeldmateriaal: VORM
Beeldmateriaal: VORM


Terug naar het nieuwsoverzicht