Ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum

5 februari 2021

De voorbereidingen van de renovatie van het Amsterdam Museum - sinds 1975 gevestigd in het voormalige Burgerweeshuis aan de Kalverstraat - zijn in volle gang. De renovatie moet van het bestaande monument een toekomstbestendig stadsmuseum maken. Pieters ontwerpt de constructie voor de verbouwing van het Amsterdam Museum.

Het ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum
Het ontwerp van het nieuwe Amsterdam Museum is gebaseerd op vier uitgangspunten: ruimte voor collectie en publiek, toegankelijkheid, zichtbaarheid en verduurzaming.

Er komen grotere museumzalen met meer ruimte voor de collectie, tijdelijke presentaties en educatie. Het ontwerp voorziet in een vanzelfsprekende routing met een begin, midden en einde. Bovendien wordt het museum van boven tot onder, optimaal toegankelijk voor iedereen. Ook voor de bezoekers met een fysieke beperking. Op het gebied van daglicht, klimaat en duurzaamheid moeten ook forse moderniseringsslagen worden gemaakt. Rond de hoven en aan de Nieuwezijds Voorburgwal komen op de begane grond publieke functies, zoals een museumrestaurant, een auditorium en educatieruimten. 

Ruimte voor de collectie
Het Amsterdam Museum beheert de collectie van de stad met zo’n 100.000 zeer uiteenlopende voorwerpen - reusachtig groot of minuscuul - uit alle periodes van de geschiedenis van de stad. Variërend van kunstnijverheid tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Sommige werken, zoals de groepsportretten uit de 17e eeuw, zijn zo groot dat deze in het huidige gebouw niet getoond kunnen worden. Het ontwerp voorziet daarom in vijf nieuwe zalen. Hiervoor worden op drie plaatsen nieuwe gebouwdelen ingepast, onzichtbaar vanuit de binnenplaatsen.

Een duurzaam monument
Het gebruik van een bestaand gebouw is duurzamer dan nieuwbouw. Ook is het behoud van het rijksmonument een essentieel onderdeel van de opdracht. De oude delen van het gebouw worden gerestaureerd, in samenwerking met restauratiearchitect TPAHG Architecten. Het ontwerp wordt uitgewerkt door een integraal ontwerpteam en zal worden gebouwd volgens de huidige duurzaamheidsinzichten. Er komt een warmte-koude opslag in de bodem en het gebouw wordt, waar mogelijk, voorzien van zonnepanelen. De installaties verbruiken weinig stroom en water, en regenwater wordt opgeslagen voor bevloeiing van de binnenplaatsen. De groenvoorziening rondom het uitzichtpunt draagt bij aan de waterberging en warmteregulering. Tot slot is het materiaalgebruik circulair en zo duurzaam mogelijk: de nieuwe constructies zijn grotendeels van hout en zogeheten CLT-hout (Cross Laminated Timber of kruislaaghout) en de interieurafwerkingen zijn waar mogelijk van hergebruikt materiaal. Het ontwerp is gebaseerd op het BREEAM In-Use Excellent certificaat.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum beheert de collectie van de stad met zo’n 100.000 zeer uiteenlopende voorwerpen - reusachtig groot of minuscuul - uit alle periodes van de geschiedenis van de stad. Variërend van kunstnijverheid tot alledaagse gebruiksvoorwerpen. Van foto’s tot kwetsbare middeleeuwse kunst. 

Naar verwachting zal het nieuwe Amsterdam Museum openen in 2025, ter gelegenheid van de 750ste verjaardag van de stad. Tijdens de verbouwing blijft het museum open. De collectie is dan te zien in onder meer de Amsterdam Museum vleugel in de Hermitage Amsterdam.

Voor meer informatie zie hetnieuweamsterdammuseum.nl

Beeld: Neutelings Riedijk Architecten
Beeld: Neutelings Riedijk Architecten
Beeld: Neutelings Riedijk Architecten
Beeld: Richard de Bruijn | Fotorechten bij Amsterdam Museum
Beeld: Jeroen Oerlemans | Fotorechten bij Amsterdam Museum


Terug naar het nieuwsoverzicht