Paviljoen Loenen genomineerd voor Publiek gebouw van het Jaar 2021

21 oktober 2021

Paviljoen Loenen is genomineerd voor Publiek gebouw van het Jaar 2021.

Publiek gebouw van het Jaar 2021
Als onderdeel van de Architectenweb Awards 2021 wordt in november van dit jaar de prijs voor Publiek gebouw van het Jaar uitgereikt. Vijf projecten heeft de jury in deze categorie genomineerd.

De andere 4 genomineerden zijn:

  • Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam – MVRDV
  • Gibbonpaviljoen in Artis, Amsterdam – atelierfront
  • Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Leusden – Inbo
  • Rechtbank Amsterdam, Amsterdam – KAAN Architecten

De inzendingen voor de prijs van Publiek gebouw van het Jaar 2021 zijn beoordeeld op een aantal punten. Allereerst ‘maatschappelijke relevantie’ – in hoeverre biedt het project een antwoord op actuele maatschappelijke vraagstukken en hoe vertaalt zich dat in het concept van het gebouw? Ten tweede ‘vakmanschap’ – in hoeverre is het concept, dat aan de basis van het ontwerp staat, consequent en door de lagen heen uitgewerkt en gematerialiseerd? Ten derde ‘vernieuwing’ – in hoeverre levert het project een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied, met bijvoorbeeld een nieuwe gebouwtypologie, de omgang met ruimtelijkheid, circulariteit, of rol van de architect?

Paviljoen Loenen
In het Paviljoen in Loenen, naar ontwerp van KAAN Architecten, ligt de nadruk op verhalen over Nederlandse oorlogsslachtoffers en de inzet van Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en actuele (vredes)missies. Het gebouw dient tevens als aula voor ceremonies.

Met een flexibele en losse organisatie van de ruimtes en de overdekte buitenruimtes heeft het paviljoen een tweeledige functie. Een multimediale educatieve opstelling laat scholieren, gezinnen en andere bezoekers kennis maken met de verhalen van oorlogsslachtoffers en veteranen. Daarnaast kunnen nabestaanden in het centrum op eigen wijze invulling geven aan een ceremonie en uitvaart. Het gebouw fungeert als aula voor zowel de nieuw te realiseren Nationale Veteranenbegraafplaats Loenen, als het bestaande ereveld.

De drie hoofdruimtes – de aula, de tentoonstellingsruimte en de condoleanceruimte – vormen een harmonieuze opeenvolging. Naar gelang de gelegenheid zijn ze voor een ceremonie te combineren, of onafhankelijk van elkaar door verschillende groepen gelijktijdig te gebruiken.

Het gehele project bestaat uit een multifunctionele paviljoen met haar voorterrein, een bordeskamer met daarin de veteranenbegraafplaats en een nieuw entreegebied.

Pieters is constructie adviseur voor Paviljoen Loenen.

Over de precieze datum en vorm van de feestelijke uitreikingen volgt meer informatie.

Beeldmateriaal: Simone Bossi
Beeldmateriaal: Simone Bossi
Beeldmateriaal: Simone Bossi


Terug naar het nieuwsoverzicht