Pieters constructeur ABI in Haarlem

4 april 2019

ABI produceert sinds 1955 speciaal aandrijvingen, zoals motoren, reductoren, RVS aandrijvingen en robot(lijnen). Het ontwerp is gebaseerd op de verwerkingsmethodiek van de eigen producten.

Het concept bestaat uit een ruw blok metaal waar door middel van cnc-freestechniek uitsnedes in worden gemaakt. Door de aantasting van de buitenzijde wordt een gevel gecreëerd met een ruwe uitstraling. Hierdoor vormt zich de huid van het gebouw en een geraffineerd samenspel tussen ongepolijst en glad oppervlak. Dit concept sluit aan bij het proces van de fabricage van de producten van ABI. 

Door de logische rangschikking van afdelingen en ruimtes ontstaat een chronologisch beeld van de productielijnen op de begane grond. Op de eerste verdieping is er zicht vanuit de centraal gelegen overlegruimtes over de productie- en montageafdelingen. Zowel op de begane grond als op de verdieping is er direct visueel contact met het productieproces. De tweede verdieping huisvest de kantoorfunctie en grenst aan het groene entreegebied. 

Het gebouw staat gedraaid op de kavel zodat de entreezijde direct zichtbaar wordt bij het inrijden van de Minckelersweg. Het voorterrein met het entreegebied krijgt een groene natuurlijke invulling en is door de verdraaiing goed zichtbaar en ruim van opzet.

De industriehal wordt uitgevoerd in staal. De draagconstructie betreft stalen dakplaten opgelegd op stalen liggers.

Het kantoor wordt uitgevoerd in staal, in combinatie met holle kanaalplaatvloeren. De liggers worden uitgevoerd als geïntegreerde liggers (hoedliggers) die binnen het vloerpakket vallen. Zodoende is er maximale ruimte in het plafond voor installaties. De begane grond vloer van de hal wordt een in het werk gestorte betonvloer op palen. Ter plaatse van het kantoor worden geïsoleerde kanaalplaatvloeren toegepast, zodat een kruipruimte mogelijk is.

RoosRos Architecten is de architect voor dit project. Pieters Bouwtechniek de constructeur. Valstar Simonis de installatie adviseur en Cauberg Huygen is adviseur bouwfysica.

De omvang van de bedrijfsruimte is 4.800 m2, en van het kantoor 1.200 m2.

 

 

Afbeelding: RoosRos Architecten


Terug naar het nieuwsoverzicht