Evenwicht gezocht in hoogbouwtoren Rotterdam

17 april 2018

Pieters is trots om constructeur te zijn van een nieuw architectonisch icoon ontworpen voor de skyline van Rotterdam: CasaNova, een woontoren in een bijzondere driehoekige vorm.  De 110 meter hoge toren verschijnt aan de Wijnhaven 65.

Het bijzonder gevormde gebouw houdt rekening met de zichtlijnen van de omringende torens en is zo een passende, maar onderscheidende toevoeging in dit hoogstedelijke gebied. Waar de toren de plint raakt, verjongt het volume over vier lagen; hierdoor balanceert CasaNova ogenschijnlijk als een danser subtiel en elegant op zijn voet.

Dit icoon is het ontwerp van Barcode Architects, de opdrachtgever voor Pieters is Wilma Wonen. De driehoekige woontoren komt bovenop een vijflaagse onderbouw met parkeergarage, woningen, commerciële functies en kantoren. Het dak van de onderbouw biedt ruimte aan een gezamenlijke daktuin voor de woningen van deze toren en bijbehorende kantoren, maar ook voor de naastgelegen toren The Muse (Wijnhaven 69) waarmee het in verbinding wordt gebracht.

De toren wordt opgebouwd uit een betonnen stabiliteitskern die over de gehele hoogte doorloopt. Vanuit de kern wordt vanaf de 4e verdieping een schuine betonnen dragende gevel gecreëerd die vanaf de 9e verdieping recht naar boven loopt. De bij de overgang van rechte naar schuine gevel ontstane krachten in de 9e verdieping worden verankerd met een stalen ring en extra wapening in de 9e verdiepingsvloer.

Beeldmateriaal: Barcode Architects


Terug naar het nieuwsoverzicht