Pieters constructeur voor project BLK14

11 februari 2020

BLK14 komt direct naast het station Vathorst te liggen, je loopt zo het centrumgebied in. Een prachtige plek, dicht bij alle voorzieningen. De locatie van BLK14 ligt aan het Stationsplein en aan het einde van de route door het winkelcentrum.

Aan het stationsplein komt een hoog gesloten blok: in dit ‘pakhuis’ komen alle bergingen, met daarop de letters VATHORST, vanuit de trein aan twee zijden zichtbaar. Zo is meteen duidelijk waar je woont! Het langgerekte gebouw is onderverdeeld in 3 sferen met verwijzingen naar Kampen (het profiel van de kantelen uit het stadswapen), Zwolle (het kruis in gele baksteen) en Harderwijk (de goudbaren uit het wapen). De uitvoering is in traditioneel Hollands baksteen met mooie gemetselde details zoals de omlijsting van de entreedeur aan het stationsplein en het open Braziliaans metselwerk van de begane grond. In de avond schijnt daar de verlichting van de begane grond doorheen.

Het totale gebouw wat wordt gerealiseerd heeft 36 appartementen.

Het souterrain van met parkeerplaatsen en fietsenstalling onder de appartementenblokken ligt half verdiept ten opzichte van de bestaande weg. Op de begane grond sluit het gebouw aan op het niveau van het stationsplein. Daar is ook de entrée met de brievenbussen, met daarnaast de commerciële ruimte, bijvoorbeeld voor een klein koffietentje gericht op de spoorreizigers. Het bergingen-pakhuis en het appartementengebouw zijn verbonden met een hoge glazen hal. Ze lijken los van elkaar te staan, maar horen toch bij elkaar.

Zowel de onderbouw van het bergingsblok als het appartementenblok bestaat volledig uit in het werk gestort beton. Vanaf de 1e verdieping worden er breedplaatvloeren, kalkzandsteen wanden en prefab balkons, galerijen en kopgevels toegepast. Vanwege de ligging nabij het spoor is er een toetsing uitgevoerd wat betreft trillingen en geluid ten gevolge van passerende treinen.

Impressie: BRON architectuur
Impressie: BRON architectuur
Impressie: BRON architectuur
Impressie: BRON architectuur


Terug naar het nieuwsoverzicht