Pieters onderdeel van team Theater aan de Parade

18 maart 2019

Architectenbureau NOAHH uit Amsterdam gaat het nieuwe Theater aan de Parade ontwerpen. Het schetsontwerp van NOAHH draagt bij aan de verdere ontwikkeling van ’s-Hertogenbosch tot cultuurstad van het Zuiden. In het gebouw komen 3 multifunctionele zalen. Elk met een eigen sfeer en een eigen programmering. Alle ruimtes zijn verbonden door ruime foyers. Met veel daglicht en zicht op de Parade. Het theater is straks een verlengstuk van de Parade. 

Keuze architect
Begin september startte de aanbesteding voor het nieuwe Theater aan de Parade. Het Functioneel Ontwerp en de financiële kaders die zijn vastgesteld door de raad, waren hiervoor het uitgangspunt. Een selectiecommissie heeft NOAHH gekozen uit 5 verschillende architectenbureaus. Het college heeft de opdracht voor het uitwerken van het schetsontwerp aan hen gegund. 

NOAHH ziet het gebouw als meer dan alleen een theater. Het is een multifunctionele, onweerstaanbare culturele hub. Het is dé plek waar je naar toe gaat om te ontspannen. Een plek waar je je meteen thuis voelt. Het theater is exclusief in aanbod maar inclusief in publiek door haar brede bereik.

Het gebouw past goed binnen de omgeving van de Parade. In het gebouw zijn veel slimme en duurzame oplossingen verwerkt. Zoals hergebruik van delen van de constructie en van materialen. De zalen zijn multifunctioneel te gebruiken. Er komen extra ruimtes, die flexibel in de programmering kunnen worden gebruikt. Zoals een botanische foyer en een dakterras. De kelder staat in verbinding met de foyer, waardoor deze verdieping echt onderdeel is van het gebouw.

Met het ontwerp van NOAHH kan Theater aan de Parade breder en flexibeler programmeren. En is er ruimte voor ontmoeting.

Het ontwerpteam van NOAHH heeft veel ervaring met vergelijkbare projecten. Ze zijn ook de architect van TivoliVredenburg (Utrecht) en het Onderwijs en Cultuur Cluster in Den Haag. NOAHH is geen vreemde in ’s-Hertogenbosch. Ze ontwierpen het Belvédère appartementencomplex, het hoofdkantoor van RICOH en kantorencomplex Belvédère II in het Paleiskwartier.

De volgende stap
Deze maand start ook de volgende fase van de aanbesteding van een aannemer. Het ontwerpteam gaat samen met de aannemer het ontwerp verder uitwerken tot een Definitief Ontwerp. Zo wordt ervoor gezorgd dat het ontwerp straks binnen het budget ook gemaakt kan worden. Naar verwachting opent het  nieuwe theater zijn deuren bij de start van het theaterseizoen 2023/2024.

Meedenken
Met vertegenwoordigers van belangengroepen en bewoners uit de omgeving wordt overlegd over de plannen. Zij zijn vertegenwoordigd in een klankbordgroep. Deze groep denkt ook mee over de uitvoering als het gaat om bijvoorbeeld bereikbaarheid, toegankelijkheid en communicatie. Daarnaast vindt de uitwerking van het ontwerp natuurlijk plaats in nauwe samenwerking met het Theater aan de Parade.

Meer informatie
Meer informatie over het nieuwe Theater aan de Parade is te vinden op www.s-hertogenbosch.nl/theater. Benieuwd naar andere projecten van architectenbureau NOAHH? Kijk dan op www.noahh.nl.

 

Beeldmateriaal: NOAHH
Beeldmateriaal: NOAHH


Terug naar het nieuwsoverzicht