Verplaatsing reclamemast - Pieters toezichthoudend constructeur

12 juni 2020

Op Luchthaven Schiphol wordt gewerkt aan de verdubbeling van rijbaan Quebec. Dit betekent onder meer een tweede viaduct over de A4 en hiervoor moet ruimte worden gemaakt. Daarvoor moest de bekende reclamemast langs de snelweg verplaatst worden naar een andere locatie. Pieters was toezichthoudend constructeur voor deze klus. De verplaatsing van de reclamemast werd in het weekend van 15 mei snel en vakkundig uitgevoerd: een staaltje teamwork van alle betrokken partijen!

Sneller klaar
De reclamemast op Schiphol is geen kleine jongen. De blikvanger naast de A4 weegt in totaal 56 ton: 28 ton voor de bovenste sectie, 18 ton voor de middelste sectie en 10 ton voor de basissectie. De reclamemast staat er bovendien al geruime tijd, dus de vraag was of de mast nog wel goed van zijn grondvesten af zou kunnen komen. Gelukkig verliep de demontage zeer voorspoedig. Zo voorspoedig dat de reclamemast al een dag eerder dan gepland op zijn nieuwe locatie, hemelsbreed 190 meter verderop stond te schitteren.

Aannemer BAM Infra is verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud en nieuwbouw van alle wegen, bruggen en viaducten, parkeerterreinen en bijbehorende infrastructuur in sectie 3 – de landzijdige infrastructuur op Schiphol – en verzorgt alle voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe vliegtuigviaduct. De verplaatsing van de reclamemast op Schiphol is een van de kleine deelprojecten van de omvangrijke operatie en werd uitgevoerd door Saan Kraanverhuur in combinatie met Saan Industriële Verhuizingen.

Pieters is van deze mast (alle reclamemasten) op Schiphol) de constructeur geweest en nauw betrokken geweest bij de uitvoering van diverse masten. Pieters is gevraagd om mee te denken met verplaatsen van de mast.

Het plan (ontwerp, engineering) Is door Pieters,  Saan en  Evers Staalconstructies uit Hillegom bedacht en uitgewerkt. In opdracht van de BAM.

Hieronder een video waarin te zien is hoe het bovenste deel van de mast naar beneden wordt getakeld. Terug naar het nieuwsoverzicht