Projecten Pieters genomineerd Staalprijs 2018

28 juni 2018

Ook dit jaar heeft Pieters projecten ingediend voor de Staalprijs 2018. Dit is de tweejaarlijkse bouwprijs voor projecten in staal. De jury kan projecten nomineren in vijf categorieën. De uitslag wordt bekengemaakt tijdens de Nationale Staalbouwdag op woensdag 3 oktober 2018. Deze dag wordt georganiseerd bij TATA Steel in IJmuiden. 

In de categorie Industriebouw is de All Weather Terminal 4 genomineerd. 

Een All Weather Terminal is een terminal waarin zeeschepen met weersgevoelige goederen, zoals papier en staal, ongeacht de weersomstandigheden de lading droog over kunnen zetten op andere transportmiddelen. Een AWT bestaat uit een grote, over de kade en het water gebouwde overkap-ping, die aan weerszijden open is zodat schepen in en uit kunnen varen. Bovenin de overkapping bevindt zich een kraan, die over de volledige lengte en breedte van de overkapping kan bewegen voor het laden en lossen van de goederen.

Het Kaaspakhuis is genomineerd in de categorie Woningbouw. 

Het Kaaspakhuis De Producent aan de Wachtelstraat te Gouda bestond in 2015 precies 100 jaar. Het gebouw is een Rijksmonument en heeft de afgelopen 100 jaar altijd als kaaspakhuis gefunctioneerd. Nu de kaasproductie is verhuisd naar een ander onderkomen, kon dit markante gebouw ontwikkeld worden tot woongebouw met prachtige lofts. In het gebouw zijn 50 appartementen van 60-120 m2 gerealiseerd, met een groot atrium in het midden. Het ontwerp houdt rekening met de bijzonder rol die het in de kaasgeschiedenis van Gouda heeft. Door innovatief hergebruik van zoveel mogelijk elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken nog goed voelbaar in het gebouw.

Ook het International Student House is in de categorie Woningbouw genomineerd.

De bouw van het International Student House betreft de laatste fase van de herontwikkeling van de TU-Noordcampus, waar DUWO de afgelopen jaren al twee studentencomplexen bouwde of herontwikkelde vanuit oude universiteitsgebouwen. De nieuwe internationale studentenhuisvesting omvat 332 studentenwoningen speciaal voor internationale studenten die maximaal een jaar komen studeren. De studentenkamers hebben een oppervlak van ca. 16 m2 en zijn voorzien van een eigen sanitaire unit met douche, toilet en wastafel. Ze zijn per zes tot acht kamers verbonden in een woongroep met een gezamenlijke woonkeuken voorzien van twee kookopstellingen en een aangrenzend balkon. In totaal is het bruto vloeroppervlak van het gebouw ca. 16.000 m2.

Uit de genomineerde projecten kan de jury in elke categorie een Nationale Staalprijs en bovendien over alle categorieën heen een Nationale Duurzaamheidsprijs Staal toekennen.

 

All Weather Terminal 4 in Amsterdam
Kaaspakhuis in Gouda
International Student House Delft | foto: cepezed, Lucas van der Wee


Terug naar het nieuwsoverzicht