Renovatie kantoorgebouw De Walvis in Amsterdam

31 oktober 2019

Kantoorgebouw De Walvis ligt op de Westelijke Eilanden van Amsterdam. Het gebouw heeft het Centraal Station in de nabijheid, een weids uitzicht over het IJ en een levendige omgeving met cafés, restaurants en historische panden. KAAN Architecten heeft in opdracht van de Maarsen Groep een renovatieplan ontwikkeld. Door het gebouw op te waarderen naar hedendaagse kwaliteitseisen (inclusief BREEAM certificering) wordt De Walvis gereed gemaakt voor een duurzame toekomst. Pieters Bouwtechniek is als adviseur constructies betrokken bij de renovatie van het bestaande kantoorgebouw.

Het oorspronkelijke gebouw aan de Grote Bickerstraat is in 1964 ontworpen door architect W.F. Lugthart en heeft een bruto vloeroppervlakte van meer dan 10.000 m².

Het gehele gebouw is gestript tot op het casco waardoor de bestaande kern en puntvormig ondersteunde betonnen vloeren over zijn gebleven. Alle andere elementen worden grondig aangepakt. Zo krijgt het gebouw een nieuwe gevel en worden alle installaties volledig vernieuwd, waarmee het weer voldoet aan de huidige eisen. Ook het omliggend (parkeer)terrein wordt opnieuw ingericht.

In de bestaande vloeren zijn op constructief slimme posities gaten gerealiseerd voor onder andere vides waardoor er geen aanpassingen nodig zijn aan de vloeren. Vanuit het ontwerp was er de wens om de bestaande dakvloer als kantoorverdieping te gaan inzetten. Vroeger werden daken berekend met een relatief lage (veranderlijke) belasting terwijl de belasting voor een kantoor veel hoger is. Pieters Bouwtechniek heeft de bestaande dakvloer en wapening opnieuw uitgerekend door middel van een 3D-platenprogramma. Op basis hiervan heeft Pieters voorgesteld om de bestaande afwerkingen op het dak te verwijderen en een nieuwe lichte vloerafwerking toe te passen. Hierdoor kan het bestaande dak zonder constructieve aanpassingen ingezet worden als kantoorverdieping.

Daarnaast is het gebouw voorzien van een extra bouwlaag.

Door slim om te gaan met de oorspronkelijk gerekende (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren in combinatie met de nieuw te rekenen (veranderlijke) belastingen en tijdelijkheidsfactoren wist Pieters Bouwtechniek te voorkomen dat er aanpassingen nodig zijn in de bestaande fundering.

Beeldmateriaal: KAAN Architecten
Beeldmateriaal: Sebastian van Damme
Beeldmateriaal: Zes x Zes
Beeldmateriaal: KAAN Architecten


Terug naar het nieuwsoverzicht