Rijkskantoor De Knoop officieel in gebruik genomen

22 mei 2018

Donderdag 17 mei 2018 is in Utrecht Rijkskantoor De Knoop officieel in gebruik genomen. Het gebouw huisvest kantoren voor verschillende rijksdiensten en een congrescentrum voor de Rijksoverheid. Voor de nieuwe functie is de voormalige Luitenant Generaal Knoopkazerne getransformeerd en uitgebreid met nieuwbouw.

In het bestaande gebouw, dat twaalf verdiepingen telt, zijn alle kantoorfuncties ondergebracht. De kenmerkende achthoekige betonkolommen zijn hierbij vol in het zicht gelaten. Om meer licht, lucht en transparantie te creëren, zijn de vele binnenwanden in het pand verwijderd. 

Omdat speciaal voor het project hybride plafondeilanden zijn ontwikkeld waren er ook geen verlaagde plafonds meer nodig en kunnen de gebruikers ondanks de beperkte verdiepingshoogte maximale ruimtelijkheid ervaren. 

Het vergadercentrum is ondergebracht in de uitbreiding, die acht - hoge - verdiepingen telt. Via een atrium is de nieuwbouw verbonden met het bestaande gebouw. De pauzepleinen en gastwerkplekken in de uitbreiding grenzen aan het atrium en staan er in open verbinding mee. Omwille van de rust zijn de vergaderzalen meer van het atrium afgekeerd.

Aan de voet van Rijkskantoor De Knoop is onlangs het paviljoen The Green House geopend.

Ballast Nedam liet onderstaande timelapse maken van de transformatie.



Terug naar het nieuwsoverzicht