ROOT, Eindhoven - schoolgebouw wordt woongebouw

10 oktober 2023

Waar eerst een voormalig schoolgebouw stond verrijst straks ROOT; een woongebouw met 55 duurzame woningen. Het casco staat en momenteel is de houtconstructie aan de binnenzijde geplaatst (de buitenzijde volgt over een maand).

Constructie
De gevels van alle appartementen en algemene ruimten zijn uitgevoerd als geïsoleerde houtskeletbouw elementen met een houten gevelbekleding.  De galerijen en balkons zijn prefab platen die op de houtconstructie rusten.

Duurzaamheid
De duurzaamheidsprestaties van de woningen liggen hoog. De energiebehoefte (BENG-1) ligt nu al meer dan 10% onder de nieuwe wettelijke eisen voor 2021. De gebruikte materialen zijn hernieuwbaar en dus afkomstig uit biologische bronnen. Daarnaast wordt er zorgvuldig gekeken naar de integratie van natuur en biodiversiteit. Nestplaatsen en -kasten vormen een integraal onderdeel van het ontwerp, met oog voor de voorkeursposities van broedmogelijkheden voor diverse diersoorten. Het dak wordt afgewerkt met mos sedum, beter bekend als een ‘groen dak’ en wordt tevens gebruikt om regenwater op te vangen. 
 

Beeldmateriaal: LEVS architecten, Amsterdam
Beeldmateriaal: LEVS architecten, Amsterdam


Terug naar het nieuwsoverzicht