Transwijk, Utrecht: nieuwe woontorens+parkeerkelder

3 mei 2024

Aan de Lomanlaan in de Utrechtse wijk Transwijk bouwt Woonin aan twee woontorens met in totaal 215 huurappartementen. De torens worden 14 en 16 bouwlagen hoog. Onder de woningen wordt een volledig verdiepte parkeerkelder voor auto’s en fietsen gerealiseerd, op de begane grond is er 250 m2 commerciële ruimte beschikbaar voor horeca. Hiermee ontstaat 17.000 m2 bvo aan woningen en een parkeerkelder van 3.000 m2 bvo.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd op de locatie van de oorspronkelijke kantoorgebouwen en nabij bestaande bebouwing. De grondgesteldheid is zodanig dat er veel watervoerende lagen aanwezig zijn en er veel palen van de oorspronkelijke bebouwing in de grond zitten. Hiermee zijn voor de uitvoering van de fundering meerdere onderzoeken uitgevoerd en is de keuze gemaakt voor een CSM wand van 550 mm dikte rondom de bouwput, een paalfundering bestaande uit 384 combipalen met een draagvermogen van 2000 of 3000 kN en een waterglasinjectie, op ca. 12,0 m – NAP, om de bouwput aan de onderzijde waterdicht af te kunnen sluiten.

De parkeergarage, kelderconstructie wordt in beton uitgevoerd. Om de torens te dragen zijn kolommen met een hoge betonkwaliteit ontworpen waarop een balkenframe (overgangsconstructie) naar de betonwanden van de woontorens wordt aangebracht.

Vanuit de opdrachtgever en de aannemer is de wens uitgesproken om duurzaam te bouwen. De nadruk ligt op het minimaliseren van afmetingen en de te gebruiken betonmengsels en wapeningshoeveelheden. De afstemming van de uitvoering (werkvolgorde en bekistingsvormen), toepassen van verschillende betonsterkten (i.v.m. het reduceren van het cementgehalte) en beperking van de wapeningshoeveelheden bij de grote overspanningen en belastingen vormt hiermee een uitdaging.

De bouw is eind april 2024 gestart en zal ca. 3 jaar duren.

Impressie: ERA Contour
Impressie: ERA Contour
Impressie: ERA Contour


Terug naar het nieuwsoverzicht