Uitbreiding op dak in Amsterdam

6 maart 2018

Voor een gezin dat extra ruimte bij zijn appartement in de Amsterdamse binnenstad wilde, heeft Nieuwe Architecten een uitbreiding op het dak ontworpen. “Een binnenstedelijke uitbreiding met versterking van de kwaliteit van wonen binnen een beschermd stadsgezicht”, aldus het bureau. Pieters Bouwtechniek is de constructeur van dit unieke project.

Het pand is rond 1920 gebouwd en is een appartementengebouw. De bestaande woning op de derde etage wordt uitgebreid. De bestaande metselwerk uitbouw op de dakverdieping krijgt een uitbouw met een nieuwe slaapkamer. Het overige gedeelte van de bestaande dakverdieping wordt gebruikt als dakterras.  Om zo veel mogelijk gewicht te besparen is de nieuwe constructie van de uitbreiding, opgebouwd uit houtskeletbouw (HSB) elementen. De HSB elementen bestaan uit houten stijlen met voor en achter een dubbele laag multiplex. De HSB elementen en de glaspui worden bevestigd aan stalen liggers. De stalen liggers worden overspannen van bouwmuur naar bouwmuur en dienen vrij van de bestaande houten balk gehouden te worden.

De bestaande dakconstructie is gecontroleerd. De bestaande houten balklaag kan de belastingen van de uitbreiding en het dakterras niet opnemen en wordt daarom versterkt. De versterking bestaat uit een nieuwe houten balklaag met 18 mm multiplex en is in verband aangebracht. Het multiplex verzorgt de schijfwerking.

De stalen liggers worden ondersabeld met een krimparme mortel K70. Daarnaast verzorgen de stalen liggers voor een koppeling met de nieuwe stalen kolommen. De stalen kolommen dragen in combinatie met de HSB gevel elementen het nieuwe houten dak. Ook het dak bestaat uit een houten balklaag met 18 mm multiplex en dient in verband aangebracht te worden. Het multiplex verzorgt de schijfwerking.

De opbouw is teruggelegd ten opzichte van de rooilijn, zodat hij vanaf de straat niet zichtbaar is. Balustraden zijn zo slank mogelijk ontworpen en worden door de verhoogde bestaande borstwering aan de straatzijde eveneens aan het zicht onttrokken.

Nieuwe Architecten liet een mooi filmpje maken van het project.

Nieuwe Architecten - Living In The Sky from Nieuwe Architecten on Vimeo.

Screenshot video


Terug naar het nieuwsoverzicht