Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas winnaar BNA beste gebouw 2021

16 september 2021

Het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas is de winnaar van BNA beste gebouw van het jaar 2021.

Met de Beste gebouw-verkiezing wil de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.

Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas, Amsterdam
Aan de oostkant van het zakelijk district van Amsterdam, de ‘Zuidas’ is een nieuw Van der Valk hotel gebouwd. Het gebouw is ca. 55 meter hoog en biedt ruimte aan 240 hotelkamers, restaurants, congresfaciliteiten en een spa en wellnessruimte. Daarnaast zijn er vier bovengrondse parkeerlagen met in totaal 143 parkeerplaatsen. De plot van het hotel heeft een driehoekige basis, met naar boven toe inhammen. Het gebouw voldoet aan de BREEAM OUTSTANDING eisen en verkrijgt daarmee het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat.

De opbouw van hotelkamers is geënt op een zo efficiënt mogelijk constructief systeem. Dat wil zeggen minimale constructiediktes en korte overspanningen. En alles zo veel mogelijk geprefabriceerd om een korte bouwtijd te realiseren. Alle kamerscheidende wanden bestaan uit prefab betonwanden van 230 mm dikte en de verdiepingsvloeren uit losse prefab platen van 200 mm dik. Bij de bovenste verdieping, waar de fittness/wellness en spa zich bevinden, vervangen open stalen portalen een gedeelte van de wanden. 

Pieters Bouwtechniek is constructie adviseur voor dit project.

Juryrapport
Bij de naam Van der Valk dacht de jury aan ‘bakstenen gebouwen met een toekan-logo’. ‘Echter, met dit hotel krijgt niet alleen die naam ‘een nieuwe dimensie’, maar ook de hoteltypologie’, aldus het juryrapport. Op een onmogelijke ‘postzegel’ in een uithoek van de Zuidas ontwierp Arets een ‘hotel with a view’, mede dankzij verdiepingshoge vensters en het feit dat het hotel begint vanaf de 5e verdieping. 

Beeldmateriaal: Peter Baas Photography
Beeldmateriaal: Peter Baas Photography
Beeldmateriaal: Peter Baas Photography


Terug naar het nieuwsoverzicht