Viering start bouw van Wooncoöperatie De Warren met Wethouder Laurens Ivens en Gedeputeerde Zita Pels

10 mei 2021

Op 12 mei viert Wooncoöperatie De Warren de start van de bouw van haar duurzame wooncomplex op Centrumeiland. Als eerste van Amsterdam won zij 4 jaar geleden de pilot voor wooncoöperaties, een plan van wethouder Laurens Ivens (Wonen), met het doel om eeuwigdurende betaalbare huren voor de stad te verzekeren. Vijftig leden van de gemeenschap van De Warren zijn deze uitdaging volhardend aangegaan. Zij ontwierpen en ontwikkelden met elkaar het gehele pand, bestaande uit 36 sociale- en middeldure huurwoningen. Na voltooiing zijn ze collectief eigenaar en zullen ze het pand ook zelf beheren. Wethouder Laurens Ivens en Gedeputeerde Zita Pels (Circulaire Economie) zijn op 12 mei om 14.00 uur aanwezig op Centrumeiland in Amsterdam, om de start van de bouw met mooie woorden in te leiden. 

Chandar van der Zande, voorzitter en één van de initiatiefnemers van het eerste uur: “We zijn zo enorm blij met deze mijlpaal! Ik ben heel trots op onze gemeenschap, het bouwteam en dankbaar aan iedereen die ons heeft bijgestaan. Onze woondroom voor duurzaam, sociaal en gemeenschappelijk wonen wordt nu werkelijkheid. We hebben vier jaar heel hard gewerkt, en we bewijzen nu: als gemeenschap kun je het heft in eigen hand nemen en je eigen woningen coöperatief ontwikkelen. En als wij het kunnen kan de volgende groep het ook!”

Uniek
De Warren is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam. Het doel van de gemeente is om deze vorm van ontwikkelen gemeengoed te maken in Amsterdam. Wethouder Ivens (Wonen): “Amsterdam heeft een groot tekort aan betaalbare woningen. Huurders zitten met torenhoge huren of staan jarenlang op een wachtlijst. Het mooie aan wooncoöperaties is dat groepen huurders meer zeggenschap krijgen over hun woning omdat ze hun woon- en leefruimtes zelf ontwerpen, bouwen en beheren. Vervolgens huren ze individueel een woning van de coöperatie. Bovendien blijven de woningen ook op de lange termijn behouden voor de lage- en middeninkomens, omdat ze niet verkocht mogen worden of in de vrije huursector kunnen belanden. Deze nieuwe vorm van wonen zorgt voor meer maatwerk op de woningmarkt, meer betrokkenheid bij elkaar, de buurt en de stad. Daarom hebben we als college, en dat is uniek in Nederland, 14 kavels in de stad speciaal voor wooncoöperaties gereserveerd.

Duurzaam
De Warren wordt uiterst duurzaam en circulair gebouwd: met houten-hybride draagconstructie, een grote groene gevel van gebruikte meerpalen, een façade van gebruikte scheepsplanken, een regenwaterbuffer systeem waardoor het pand rainproof is en regenwater hergebruikt kan worden. Het gebouw wordt bovendien energiepositief met bijna 200 zonnepanelen en een eigen warmte-koudebron via het gebruik van energie-palen. 

Zita Pels, gedeputeerde bij de provincie Noord-Holland, en verantwoordelijk voor de transitie naar een circulaire economie: “Via het fonds PDENH investeren we in projecten die ecologische, sociale en economische waarde toevoegen aan onze provincie. De Warren is bij uitstek een voorbeeld waarin alles samenkomt. Duurzaam gebouwd, betaalbaar, sociaal, met circulaire toepassingen. De Warren laat zien dat het kán. Daar dragen we als provincie dan ook graag aan bij”

Sociaal
De Warren is een sociaal pand waarbij 30 procent is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes zoals een yoga-zaalvoetbal ruimte, gemeenschappelijke tuin en -dakterras, woonzaal, gemeenschappelijke keukens, co-working ruimte, muziekstudio en klusruimte. Er wordt bij De Warren ingezet op het delen van spullen en gereedschap, deelmobiliteit en collectieve voedselproductie in de kas. 

Het bouwteam
Het ontwerp is een co-creatie tussen de leden van De Warren en de architecten van Natrufied Architecture. Tot in de kleinste details is dit ontwerp uitgedacht in samenwerking met duurzaam bouwadvies van Eco+Bouw, installatieadvies van GWBO, Kodi Energiebesparende Technieken en de Dakdokters en de constructeur van Pieters Bouwtechniek. Het gebouw zal gerealiseerd worden door aannemer ToekomstGroep in samenwerking met Loodgieters J&P en HIG Building Solutions. 

Woning betrekken en beheren
De bouw van De Warren duurt tot de zomer van 2022 en dan trekken de bewoners er na een maand lang samen klussen in. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland, hét zelfbouweiland van Amsterdam.

 Terug naar het nieuwsoverzicht