Primeur: 3D-betonprinter geeft flat nieuw gezicht

19 september 2019

 Persbericht Bruil

3D-betonprinten in de bouw. Je leest er steeds vaker over in de media. Tot nu toe is deze revolutionaire techniek nog maar op zeer beperkte schaal ingezet. Daar komt begin volgend jaar verandering in. In Den Helder worden maar liefst 154 flatwoningen - als eerste ter wereld - volledig geüpgraded met 3D- geprinte betonelementen. Bijna 1.200 geprinte elementen, variërend van 2 tot 12 vierkante meter, toveren twee gebouwen van grijs en saai beton om naar een uniek en modern geheel.

Gevels en balustrades uit de printer
In december van dit jaar opent Bruil Prefab Printing in Veenendaal een innovatieve fabriek. Een nieuwe flexibele robot zal in deze fabriek complete betonnen gevelelementen, balustrades, en kolommen printen. Niet rechttoe-rechtaan, maar met glooiende, ronde vormen. Bruil, Kokon Architectuur & Stedenbouw en Helder Vastgoed realiseren samen dit unieke project. Wereldwijd het grootste project tot dusver op 3D-betonprintgebied! De twee gedateerde flatgebouwen van elk zeven verdiepingen, gebouwd aan het begin van de jaren ‘70, krijgen daarmee een moderne, mediterrane uitstraling. Er komen bovendien ruimere balkons, een grote wens van veel bewoners.

Prefab Printing
Er is door Bruil zo’n vier jaar gewerkt aan de ontwikkeling van deze techniek en bouw van de fabriek. De enorme printrobot kan via een railsysteem door de hal bewegen. ‘We zijn nu in staat om iedere dag unieke bouwcomponenten te produceren. Dit project is een geweldige kans om voor het eerst 3D- beton printen op grote schaal toe te passen’, legt  Markt en innovatiemanager Theo Voogd van Bruil uit. Voor het project in Den Helder produceert de printer straks iedere week minimaal 30 gevelelementen. Ruim voldoende om het werktempo op de bouw te kunnen volgen. ‘Het is niet alleen een innovatieve maar ook een duurzame oplossing. Je hebt immers geen mallen meer nodig en verspilt vrijwel geen beton.’

Upgraden of nieuwbouw
Bedrijfsleider vastgoed Ton op ’t Ende van Helder Vastgoed over de keuze voor 3D-betonprint: ‘We stonden op een goed moment voor de vraag wat we met de flats zouden doen. Nog tien jaar laten staan en dan plat schuiven of ze aan de buitenzijde zodanig ‘upgraden’ dat de flats nog veertig jaar meekunnen? We kozen voor het laatste. Dat is veel duurzamer dan nieuwbouw. Daarnaast bleek de oplossing die Bruil hierin biedt betaalbaarder én veel sneller qua productietijd.’ Uitvoerige proeven toonden bovendien aan dat de geprinte betonelementen qua sterkte niet onderdoen voor traditioneel vervaardigde producten.

Investeren in Den Helder
Woningstichting Den Helder investeert de komende vier jaar bijna 140 miljoen euro in onderhoud, vernieuwing en verduurzaming van haar bestaande woningbezit. Via haar ontwikkelpoot Helder Vastgoed BV wordt daarnaast een veelvoud van dat bedrag gestoken in stadsvernieuwing. Voor de verbetering van deze 2 flatgebouwen is gekozen voor een bijzonder, spraakmakend ontwerp van Kokon Architectuur en Stedenbouw uit Rotterdam, ‘We hebben ons laten inspireren door de mooiste architectuur die er is. Zoals van Gaudí, de markante ontwerper van onder andere de kathedraal Sagrada Familia in Barcelona’, vertelt Ron van Leeuwen (stedenbouwkundige / architect-partner) van Kokon. ‘Dat betekent veel ronde, organische vormen. De elementen die ons voor ogen stonden zijn normaal gesproken niet te produceren of zijn onbetaalbaar. Met de 3D-betonprinter van Bruil hebben we als architect veel meer vormvrijheid gekregen. Dat maakt hele bijzondere ontwerpen mogelijk.’

Bouwteam
Een bouwteam van 8 bedrijven heeft zich de afgelopen twee jaar bezig gehouden met het ontwerp van Kokon. Zo zijn de constructeurs Movares en Pieters Bouwtechniek respectievelijk verantwoordelijk voor de verankering van de geprinte elementen en de hoofddraagconstructie. Renovum levert de stalen sierhekwerken. Daarbij leveren Bruil prefab en Hi-con prefab elementen en ultra hoge sterkte balkons, en is Ingenieursbedrijf Rijnders & de Groot de hoofdconstructeur. Deze maand kunnen aannemers zich inschrijven voor de bouw van dit project.

© 2019 Kokon Architectuur & Stedenbouw


Terug naar het nieuwsoverzicht