Wooncoöperatie De Warren gaat bouwen - 36 duurzame sociale- en middeldure huurwoningen

21 december 2020

De energie-heipalen voor De Warren, de eerste zelfbouw-wooncoöperatie van Amsterdam, kunnen in bestelling. Afgelopen vrijdag is namelijk de aannemingsovereenkomst getekend, de uitkomst van een jaar intensief samenwerken met de architect, adviseurs en de aannemer. De bouw kan nu van start voor de ontwikkeling van de 36 energiepositieve, houten, sociale- en middeldure huurwoningen die in eigen beheer verhuurd gaan worden aan de leden van de wooncoöperatie. 

Drie jaar terug won De Warren de eerste tender die speciaal als pilot voor wooncoöperaties was uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Vanaf dat moment is De Warren samen met haar architect Natrufied Architecture en de 50 leden van de gemeenschap aan de slag gegaan om een duurzaam en sociaal gebouw te ontwerpen. Dit ontwerp is in bouwteam uitgewerkt in samenwerking met duurzaam bouwadvies van Eco+Bouw, installatieadvies van Duurzaam aan de Zaan en Kodi, constructeur Pieters Bouwtechniek en aannemer ToekomstGroep. Samen zijn ze gekomen tot een uitvoeringsgereed ontwerp en in 2021 kan de bouw van start. 

De Warren wordt uiterst duurzaam gebouwd: met hybride houten draagconstructie, een grote groene gevel, energiepositief en 30 procent van het gebouw is ingericht voor gedeelde functies en ruimtes. “Het is uniek om zo een duurzaam pand voor zulke betaalbare huren helemaal zelf te ontwikkelen”', zegt Gerard Roemers, bestuurslid Duurzaamheid & Bouw bij De Warren. “Het is echt een project dat we samen doen, met onze gemeenschap, en samen met onze architect, adviseurs en de aannemer. Alleen daardoor kunnen we zo duurzaam én betaalbaar gaan bouwen”. Boris Zeisser, architect van Natrufied Architecture vult aan: “Het is geweldig om met een groep samen te werken voor wie duurzaam bouwen de standaard is. De combinatie van verschillende soorten houtbouw zoals CLT, Glulam, hsb, gevelafwerking en kozijnen, het toepassen van gebruikte meerpalen, en het opwekken van eigen warmte en energie laten zien hoe serieus De Warren dit neemt”. Ton van Langen, directeur ToekomstGroep: “Onze slogan kunnen wij hier waarmaken ‘Door Samenwerking Sterk’. ToekomstGroep is een vooruitstrevend bedrijf en wij hebben duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan en daarom passen wij zo goed bij elkaar”. 

Jacob-Jan Koopmans, de penningmeester legt uit hoe het project gefinancierd is: “Het grootste deel van het geld komt van de GLS bank, een coöperatieve bank uit Duitsland, daarnaast lenen we bij een participatiefonds. Dit alles hebben we aangevuld met enkele duurzaamheidssubsidies en een succesvolle crowdfunding”. Nu de aannemings-overeenkomst is getekend, komt het geld van de bank, het participatiefonds en de crowdfunding vrij. Dit betekent dat ToekomstGroep van start kan met de bouwvoorbereiding en het bestellen van bouwmaterialen. Zij zal voor de uitvoering samenwerken met HIG Building Solutions, installatie en loodgietersbedrijf J&P en met Kodi Energiebesparende Technieken.

Begin 2021 gaan de eerste energieheipalen de grond in en na een maand zelf klussen trekken de bewoners van de gemeenschap er in de zomer van 2022 in. Het gebouw is na voltooiing in gemeenschappelijk eigendom van de wooncoöperatie zelf en de leden doen zelf het beheer. De Warren realiseert zo samen met haar partners eeuwigdurende sociale- en middeldure huur in een zeer duurzaam gebouw op Centrumeiland in Amsterdam. (Bron: Wooncoöperatie De Warren)

Constructie
De Warren is qua constructie een betonnen gebouw, de kolommen op de verdiepingen zijn van hout, op de begane grond is 1 dragende houten wand en een deel van de 3e verdieping is een houten vloer met houten balken.

Verder is het hout vooral bouwkundig. Zo worden gevels, binnenwanden en de betonnen trap met hout bekleed.

 

Beeldmateriaal: (c) Natrufied Architecture
Tekensessie vlnr: Chandar van der Zande DW - Gerard Roemers DW - Jacob-Jan Koopmans DW- Ton van Langen DTG -Dick Mienis DTG - Jan Piet Konijn DTG


Terug naar het nieuwsoverzicht