Patch22


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Architect:

Tom Frantzen et al

Hoofdaannemer:

Hillen en Roosen

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2010 - 2016

Omvang:

5400 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Luuk Kramer en Pieters Bouwtechniek

Duurzaam ontwikkelen begint met een duurzaam concept, lef, kennis en het benodigde vakmanschap. Tom Frantzen, de architect van woon-werkgebouw Patch22 heeft een gebouw ontworpen dat ruimte laat voor veranderingen met toepassing van duurzame basisoplossingen.

Ruim 30 meter hoogbouw in hout. Op een 6m hoge begane grond verdieping van beton staan zes houten verdiepingen van telkens 4m hoog. De dragende wanden, de plafonds en de kozijnen zijn van hout en zoveel mogelijk in de natuurlijke kleur uitgevoerd. De vloeren hebben een betonachtige uitstraling. Patch22 is strak vormgegeven terwijl de warme uitstraling van het hout, dat overal zichtbaar blijft, een extra dimensie toevoegt. Het gebouw ‘ademt’ mee met de gebruiker en is zonder aanpassingen voor veel doeleinden bruikbaar. Er is gezocht naar een optimale balans tussen ontwerp en uitvoering. Patch 22 is een inspirerend voorbeeld voor ecologische-, sociale- en economische duurzaamheid dat ook nog klimaatneutraal is.

Duurzaam
Patch 22 is ontstaan vanuit een behoefte om ontwikkelen eens op een duurzame manier anders te doen. De initiatiefnemers komen allen uit Amsterdam-Noord. Lemniskade BV is opgericht na het winnen van de Duurzaamheidstender Buiksloterham in 2010 om de realisatie van het project Patch 22 mogelijk te maken. De aandeelhouders zijn Samplaist BV van Tom Frantzen en BAMO BV van Claus en Margriet Oussoren.

De duurzaamheid is hier bereikt door energiezuinigheid, de toepassing van hernieuwbare grondstoffen en zeer flexibele indelingsmogelijkheden. PATCH22 is destijds ontworpen met een GPR score van 8,9 en een EPC van 0,2. Het dak is volledig gevuld met PV-panelen waardoor het gebouw energieneutraal is. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. De warmte wordt opgewekt met CO2-neutrale pelletketels, gestookt op geperst afvalhout uit de houtindustrie. Het dertig meter hoge woon-werkgebouw is vervaardigd met de hernieuwbare grondstof hout als voornaamste constructie- en gevelmateriaal.