Zwembad De Braak


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

OLCO Maatschappelijk Vastgoed

Architect:

Faulkner Browns Architects

Hoofdaannemer:

BMV, Veldhoven

Installatie adviseur:

Van Dorp / IV-Bouw

Bouwfysica:

Noorman Advies

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2021 - 2023

Omvang:

4200 m2 BVO

Locatie:

Helmond

Beeldmateriaal:

Impressies: Faulkner Browns Architects

De gemeente Helmond wil een nieuw zwembad realiseren ter vervanging van het huidige zwembad, gelegen aan de Keizerin Marialaan ten noorden van het centrum van Helmond. Het nieuwe zwembad wordt gerealiseerd op de Sport en Beleef Campus De Braak, dat volledig wordt vernieuwd. Eind 2020 is er een team samengesteld bestaande uit OLCO, Faulknerbrowns Architects, Pieters Bouwtechniek, Van Dorp, IV-Bouw, BMV en Noorman. Het centrale doel van dit team is een duurzaam, flexibel en uiterst functioneel zwembad te realiseren waar het comfort en de beleving centraal staat: een gebouw waar de inwoners van Helmond graag verblijven. In lijn met de dit centrale doel is een ontwerp opgesteld met optimale samenwerking tussen gebouw, openbare ruimte en diversiteit in gebruik. In het voorjaar van 2021 heeft dit team deze tender gewonnen.

Het nieuwe zwembad vormt een onderdeel van het project sport- en beleefcampus De Braak. Het complex is voorzien van een unieke en typerende gevel met verticale accenten die gevormd worden door de vinnen en kozijnen. Achter deze gevel bevinden zich de baden, die verticaal opgetild zijn en daarmee ruimte bieden aan de technische installaties op het maaiveld. Onder het entreegebied is daardoor ruimte voor een mogelijke uitbreiding in de toekomst. Ook biedt het groendak de mogelijkheid voor een toekomstige functie. Door deze opzet hoefde er geen dure kelder te worden gerealiseerd met een intensieve bouwput. Dit scheelde in budget en in uitvoeringstijd.

Het gebouw heeft een alzijdige uitstraling en is rondom deels voorzien van een groen talud dat vloeiend doorloopt tot aan de eerste verdieping.

De ‘leeflaag’ bevindt zich op de eerste verdieping. Op deze verdieping is de entreezone gesitueerd met de receptie, horeca, multifunctionele ruimte, het kleedgebied en de baden. Het zwembad is voorzien van een 6-banen wedstrijdbad van 25 meter, een 25×15,4m doelgroepenbad en een 100 m2 peuterbad met verschillende speelelementen. Het doelgroepenbad heeft een beweegbare duo-bodem over het volledige oppervlak. Ook het wedstrijdbad bevat een beweegbare bodem, alsmede een luie trap en tillift. Hiermee is toegankelijkheid voor alle gebruikers gewaarborgd. De horeca in het entreegebied heeft volledig zicht op het peuter- en doelgroepenbad.

Markant detail van de constructie boven de zwembaden zijn de gelamineerde houten onderspannen liggers. De stalen onderspanning zorgt ervoor dat de liggerhoogte beperkt kan blijven tot een hoogte 650 mm bij een overspanning van ruim 25 meter. De houten kolommen waar deze liggers op rusten maak het beeld compleet.