Glazen sluis Van Stigt Thans


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Van Stigt Thans Assurantiën

Architect:

Mei Architecten en stedenbouwers

Hoofdaannemer:

Wagemakers & Van der Leer

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2004 - 2004

Omvang:

8 m2 BVO

Locatie:

Schiedam

Voor de uitbreiding van het kantoor van Van Stigt Thans Assurantiën zijn twee monumentale panden met elkaar verbonden met een glazen sluisje. Omdat de gevels van de beide panden volledig zichtbaar moeten blijven (eis monumentenzorg / welstand) ontwierp de architect een stalen vloer met een volledig glazen opbouw.

De stalen vloer bestaat uit een onbehandelde stalen plaat die gelast is op IPE liggers. De IPE liggers steunen op een onderliggende historische metselwerk welfkelder. Tussen de IPE liggers door is de gevel nog zichtbaar.

De opbouw is volledig uitgevoerd met glazen platen. Zowel wanden als dak zijn helemaaal in glas uigevoerd. Het glas is volledig constructief. Niet alleen de verticale belasting wordt door het glas gedragen ook de stabiliteit wordt door het glas verzorgd. De enige stalen delen die zijn toegepast buiten de vloer om zijn de lateien om het metselwerk op te vangen en de stalen verbindings ’handen’ tussen de glasplaten. Bijzonder aan dit project is de transparantie en de volledig constructieve toepassing van glas.