Theater Agora


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Lelystad

Architect:

UN Studio, Ben van Berkel

Hoofdaannemer:

Jorritsma Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2002 - 2007

Omvang:

5800 m2 BVO

Locatie:

Lelystad

De zonsondergang in de polder heeft architect Ben van Berkel van UN Studio geïnspireerd bij het ontwerpen van het  Agora theater in Lelystad. De buitenzijde lijkt een geslepen diamant; een origamikunstwerk dat uit verschillende soorten oranje of oranjerode metaalplaat is gevouwen.

Het nieuwe theater heeft een grote zaal, 725 zitplaatsen, 14 meter hoog, gekoppeld aan een toneeltoren, 24 meter hoog. Op de tweede verdieping bevindt zich een kleine zaal  met 200 zitplaatsen. Tussen en naast deze zalen bevinden zich een aantal multifunctionele zalen, een foyer, een autonome horecagelegenheid, kantoorruimte, kleedruimtes en  een overdekte expeditie en regieruimtes.

In het ‘midden’ van het dak, boven de foyer bevindt zich de skylight, bestaande uit een glazen dakdeel en een spiegelende ‘trechter’. Via de skylight reikt het daglicht tot de foyer op de eerste verdieping en de begane grond. Het complexe ontwerp van het gebouw heeft als gevolg dat voor de constructie een vast stramien niet of nauwelijks kon worden toegepast, waardoor een complexe draagconstructie van staal en beton is ontstaan. Door de akoestische eisen is het gebouw constructief globaal verdeeld in drie onderdelen, de grote zaal met toneeltoren, de kleine zaal en de overige ruimtes. De vloeren zijn uitgevoerd in kanaalplaten met druklaag en zijn waar nodig voorzien van geluidisolerende oplegblokken en stalen hoekprofielen. Bijzonder is dat de publieke ruimtes, waaronder foyer op de eerste verdieping, kolomvrij zijn. Dit is gerealiseerd door een vakwerk over de gehele hoogte in de gevel en een tactisch geplaatst vakwerk door het gebouw heen.