Leeuw van Vlaanderen


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Rochdale Amsterdam

Architect:

Heren 5 Architecten

Installatie adviseur:

W/E Adviseurs

Bouwmanagement:

Delta Forte

Hoofdaannemer:

Coen Hagendoorn Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2002 - 2005

Omvang:

15000 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

De Leeuw van Vlaanderen is een woongebouw uit het begin van de jaren zestig. Het gebouw staat op slechts 3,0 meter afstand langs de snelweg A10 in Amsterdam. De flat dient als geluidsbarrière voor de achterliggende wijk en mag daarom niet gesloopt. Aangezien het gebouw niet meer voldeed aan de huidige eisen, mede door de overlast van de snelweg, is het gehele gebouw gerenoveerd. Deze constructief en bouwkundig ingrijpende renovatie omvat onder andere het toevoegen van liftschachten, het plaatsen van een geluidsscherm waardoor het geluid van de snelweg volledig wordt gedempt en het toevoegen van twee extra verdiepingen op het dak. Constructief gezien zijn er diverse liftputten en –schachten gerealiseerd binnen het bestaande betonnen skelet van het gebouw.

Aan de zijde van A10 is er een nieuwe fundering gerealiseerd ten behoeve van de galerijen en het glazen geluidscherm. De galerijen en het geluidscherm zijn uitgevoerd middels een staalconstructie en houten vloerdelen. De liftputten en de fundering voor de galerijen zijn gefundeerd op stalen buispalen. De constructie van de optopping bestaat uit dragende wanden waartussen de vloeren hangen. Zowel de wanden als de vloeren zijn opgebouwd als staalframe-elementen. Dit zijn stijl- en regelwerken van lichte, koudgevormde staalprofielen afgewerkt met plaatmateriaal.

Omdat het bestaande betonnen dak niet sterk genoeg was om dienst te doen als vloer, is een nieuwe ‘beganegrond’ vloer gemaakt op 0,60m boven het dak. De ruimte tussen dak en vloer is benut om de verschillende benodigde leidingen en kanalen  te kunnen omleggen. De extra verdiepingen staan op een overgangconstructie van warmgewalste stalen liggers op korte stalen kolommen, precies boven de bestaande woningscheidende en dragende wanden. Op deze liggers staan de staalframe-wanden en eraan, via een hoeklijn, hangen de vloeren. De liggers onder woningscheidende wanden zijn dubbel uitgevoerd om de optopwoningen in horizontale richting akoestisch te ontkoppelen.

In 2007 heeft dit project de Nationale Renovatie Prijs in de categorie “woningbouw renovatie” uitgereikt gekregen.