Renovatie Boonterrein


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

de Woonmij Zaanstad

Architect:

FKG Architecten Aan de Zaan

Hoofdaannemer:

Bouwbedrijf Kakes

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2001 - 2003

Omvang:

3500 m2 BVO

Locatie:

Wormerveer

Beeldmateriaal:

Bentvelzen en Jacobs Sloopwerken

Het project bestaat uit de restauratie en de verbouw van een bestaande cacaotoren en chocoladefabriek tot kantoorruimte (bouwjaar 1916/ 1919). Ook heeft een gedeeltelijk funderingsherstel met betonnen palen plaatsgevonden en is er gedeeltelijk een nieuwe fundering aangelegd. Sinds februari 2001 zijn de cacaotoren en de chocoladefabriek tot Rijksmonument verklaard.

De cacaotoren is gebouwd in 1916, het bouwjaar van de chocoladefabriek is 1919. De gebouwen zijn, als een van de eersten in Nederland, ontworpen in de stijl “Het Nieuwe Bouwen” door Mart Stam architecten. Voor een beter werkklimaat moest er meer licht en frisse lucht in fabriekspanden komen. Dat was mogelijk door nieuwe bouwmaterialen toe te passen, zoals gewapend beton, stalen kozijnen en veel glas. Mart Stam ontwierp twee gloednieuwe constructies met smalle kolommen, grote raampartijen en dunne vloeren, waarbij de verdiepingen in de chocoladefabriek steunen op zogeheten ‘paddestoelvloeren’. Het betrof nu de totale restauratie van de betonconstructie. De fabriek en de cacaotoren hebben een volledig nieuwe fundering gekregen.

Naast de grotendeels nieuwzakelijke stijl vertoont de gevel van de cacaotoren opmerkelijke ornamenten, zoals afbeeldingen van bijen en een arend. In de constructie zijn art-deco sierelementen te zien en bij sommige betonconstructies koos Stam voor een meer classisistische oplossing, zoals bij de entree van het trappenhuis van de cacaotoren. De moderne industriearchitectuur is behoedzaam verbouwd waardoor het gebouw nagenoeg onaangetast is gebleven. Zo zijn er geen verlaagde plafonds aangebracht maar verhoogde vloeren waarin alle techniek is ondergebracht. Op deze manier zijn de betonnen paddestoelkolommen in volle glorie zichtbaar. Bijkomend voordeel is dat werknemers door deze ingreep uit de hooggeplaatste ramen naar buiten kunnen kijken.