3 Pieters projecten genomineerd BNA Beste Gebouw 2021

8 juni 2021

3 Pieters projecten zijn genomineerd voor het BNA Beste Gebouw 2021Met de Beste gebouw-verkiezing wil de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) de meerwaarde zichtbaar maken van architectuur voor mens en maatschappij. De prijs is vooral bedoeld voor opdrachtgevers en gebruikers.

De 3 Pieters projecten die zijn genomineerd zijn:

Van der Valk Hotel Zuidas, Amsterdam
Aan de oostkant van het zakelijk district van Amsterdam, de ‘Zuidas’ is een nieuw Van der Valk hotel gebouwd. Het gebouw is ca. 55 meter hoog en biedt ruimte aan 240 hotelkamers, restaurants, congresfaciliteiten en een spa en wellnessruimte. Daarnaast zijn er vier bovengrondse parkeerlagen met in totaal 143 parkeerplaatsen. De plot van het hotel heeft een driehoekige basis, met naar boven toe inhammen. Het gebouw voldoet aan de BREEAM OUTSTANDING eisen en verkrijgt daarmee het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat.

De opbouw van hotelkamers is geënt op een zo efficiënt mogelijk constructief systeem. Dat wil zeggen minimale constructiediktes en korte overspanningen.

Top-Up, Amsterdam
Bovenop een oude betonnen kabelhaspel aan het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham is t Top-Up verrezen. Het gebouw telt in totaal 28 woon-werklofts en bestaat uit zeven verdiepingen. Binnen is er een vrije hoogte van 3 meter. Het gebouw heeft  verdiepingshoge ramen en de plafonds zijn van hout.

De constructie bestaat uit een betonnen kern met betonnen vloeren die gedragen worden door massief houten kolommen. De houten draagstructuur blijft zichtbaar.

IKC Overhoeks, Amsterdam
In opdracht van stichting InNoord heeft rudy uytenhaak + partners architecten het ontwerp gemaakt voor een nieuw onderwijsgebouw voor IKC Overhoeks, gelegen in de noordwestzijde van de stedelijke woon- en werkwijk Overhoeks aan het IJ. De nieuwe basisschool, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang zal zo’n 3.905 m² groot worden.

Het souterrain ligt half verdiept en is opgetrokken uit in het werk gestort beton om zo voldoende waterdicht te zijn voor het grondwater. Vanaf de begane grond is het gebouw opgebouwd uit prefab betonwanden rondom de trappenhuizen en liftkern en verder een kolommen-balken structuur met kanaalplaten. Hierdoor bevindt zich geen enkele constructieve wand tussen lokalen en gang in en ontstaat een volledig vrij indeelbare school.

Dit vooruitstrevende kindcentrum, functioneel en fysiek met beide benen in de toekomst, vormt samen met het toekomstige centrale buurtplein de nieuwe verbinder in de hoog stedelijke wijk Overhoeks in Amsterdam Noord. De opengewerkte getrapte pleinwand versterkt de relatie met zijn context en nodigt uit tot ontmoeting en samenwerking.

Uitslag
Alle 12 genomineerde gebouwen maken kans op de vakjuryprijs en op de publieksprijs. Op 16 september a.s. maakt de jury bekend welk gebouw BNA Beste Gebouw van het Jaar 2021 is, oftewel: het gebouw met de meeste meerwaarde voor mens en maatschappij, en voor voorbeeldig opdrachtgeverschap.

Tevens maakt zij dan ook de 4 categoriewinnaars en de publiekswinnaar bekend en zal zij aan één (niet genomineerd) gebouw een Eervolle Vermelding toekennen. Via deze website kunt u stemmen op uw favoriete project.

Van der Valk Hotel Zuidas | Beeldmateriaal: Peter Baas Photography
Top-Up | Beeldmateriaal: Isabel Nabuurs Fotografie
IKC Overhoeks | Beeldmateriaal: Pieter Kers | Beeld.nl


Terug naar het nieuwsoverzicht