Top-Up


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Lemniskade Projecten

Architect:

FRANTZEN et al

Hoofdaannemer:

Hillen en Roosen B.V.

Installatie adviseur:

H20, Zeist

Bouwmanagement:

BAMO B.V.

Bouwfysica:

LBP|Sight, Utrecht.

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2017 - 2019

Locatie:

Amsterdam, Buiksloterham

Beeldmateriaal:

Isabel Nabuurs Fotografie en Pieters Bouwtechniek

Vakprijzen gewonnen:

Green Good Design Award

Vakprijzen nominaties:

ARC21 Innovatie Award

Bovenop een oude betonnen kabelhaspel aan het Johan van Hasseltkanaal in Buiksloterham is Top-Up verrezen. Het gebouw telt in totaal 28 woon-werklofts en bestaat uit zeven verdiepingen. Binnen is er een vrije hoogte van 3 meter. Het gebouw heeft  verdiepingshoge ramen en de plafonds zijn van hout.

De constructie bestaat uit een betonnen kern met betonnen vloeren die gedragen worden door massief houten kolommen. De houten draagstructuur blijft zichtbaar.

De appartementen zijn 99 m² of 149 m² groot; de units kunnen worden gekoppeld. De buitenruimte meet 26 of 29 m². Een aantal appartementen krijgt een apart werkgedeelte met een eigen ingang. Kenmerkend aan het project is de compleet vrije indeelbaarheid van de ruimten. De kopers krijgen een compleet casco ruimte overgedragen, welke zij zelf nog geheel af dienen te bouwen.

Top-Up is flexibel en circulair: de betonnen basis is hergebruikt, de functie van het gebouw kan veranderen en al het toegepaste hout, beton, glas en aluminium is later opnieuw te gebruiken. Het dak is volledig gevuld met PV panelen en regenwater wordt opgevangen en hergebruikt in een grijswater circuit. Top-Up haalt evenals Patch22 een EPC van 0,2, de helft van de huidige norm.

De nieuwbouw ligt aan het water en staat pal naast Patch 22, het vorige project van ontwikkelaar Lemniskade. Het 30 meter hoge Patch 22 is eveneens met behulp van hout gebouwd. Lemniskade is het bedrijf van architect Tom Frantzen en bouwmanager Claus Oussoren van BAMO B.V.

CD20 Bouw maakte een timelapse van de bouw.