3 Pieters projecten genomineerd voor de A.A.P. 2022

18 maart 2022

De A.A.P. 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

De volgende Pieters projecten zijn genomineerd:

  • Basisschool de Wereldburger (Moke Architecten, Landlab, Gemeente Amsterdam)
  • De Voortuinen (Elephant, Westerpark West)
  • Harbour Club (LEVS architecten, Amvest)

Basisschool De Wereldburger
Basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West krijgt een tweede leven. Naar het ontwerp van Gianni Cito van Moke Architecten wordt het jaren zestig gebouw getransformeerd tot een warme, open leeromgeving met een levendige aula als kloppend hart. De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden. Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht. In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. Het gebouw is zoveel mogelijk circulair gebouwd.

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulair bouwmateriaal. De aula heeft een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune. Deze aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur.

De Voortuinen, Westerpark West
In de komende jaren ontwikkelt opdrachtgever Pinnacle de ING-panden aan de Haarlemmerweg tot een aantrekkelijke woonwijk met 600 tot 900 woningen. Het gebouw De Voortuinen wordt naar het architectonische ontwerp van Elephant opgetopt met drie extra verdiepingen en langs de omtrek van het gebouw ca. 3 meter verbreed met een uitkragende constructie rondom (prefabbeton op staalconsoles). Het gebouw telt uiteindelijk 14 bouwlagen en dankt haar projectnaam, De Voortuinen, aan de markante toepassing van boombakken in deze uitkragende constructie en de woningontsluiting via de buitenzijde van het gebouw.

De bestaande betonkernen worden ingrijpend verbouwd tot natte ruimtes in de woningen. De stabiliteit van het gebouw wordt verkregen vanuit de bestaande kern in combinatie met nieuwe liftschachten elders in het gebouw. De fundering van het gebouw wordt versterkt.

Harbour Club
Aan de Cruquiusweg 1.4 was een wijnterminal gevestigd. Wijn van over de hele wereld werd via schepen aangevoerd en opgeslagen in wijnsilo’s waarna deze werd gebotteld en verkocht. In de loop der jaren is de functie van het gebouw veranderd en sinds 2012 heeft The Harbour Club (THC) haar intrek genomen, een restaurant op een zeer mooie locatie aan het water.

Het gebouw wordt nu opgenomen in een stedelijk bouwblok dat aansluit op de naastgelegen ontwikkelingen. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan een 10.000 m² gemengd programma: het restaurant en eventlocatie van The Harbour Club, bedrijfsruimtes, 86 starterswoningen en op het dak drie bijzondere stadswoningen in de oude wijnsilo’s, naar ontwerp van LEVS architecten.

De andere genomineerde projecten zijn:

  • De Finish, WE Architecten, de Alliantie
  • HAUT Amsterdam, Team V Architectuur, Lingotto, Arup, J.P. van Eesteren
  • Nationaal Holocaust Namenmonument, Studio Libeskind i.s.m. Rijnboutt, Nederlands Auschwitz Comité
  • Spaarndammerhart, Korth Tielens Architecten & Marcel Lok_Architect, DS Landschapsarchitecten, Martijn Sandberg, Heijmans Vastgoed
  • Stories, Olaf Gisper Architects, SMARTLAND landscape architects, Bouwgroep BSH20A, Heutink Groep
  • The British School of Amsterdam, Atelier PRO architecten i.s.m. Van Hoogevest architecten, The British School of Amsterdam
  • Valley, MVRDV, Piet Oudolf, EDGE Technologies, RJB Group

Uitreiking
De uitreiking van de Amsterdamse Architectuurprijs vindt plaats op donderdag 19 mei. Binnenkort wordt de locatie bekend gemaakt.

De Voortuinen


Terug naar het nieuwsoverzicht