BS De Wereldburger winnaar publieksprijs A.A.P. 2022

23 mei 2022

Basisschool de Wereldburger (Moke Architecten, Landlab, Gemeente Amsterdam) is de winaar van de publieksprijs van de A.A.P. 2022.

De A.A.P. 2022
De A.A.P. 2022 wordt uitgereikt door een vak- en publiekjury aan de architect én opdrachtgever van het beste Amsterdamse project van afgelopen jaar. Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Basisschool De Wereldburger
Basisschool De Wereldburger in Amsterdam Nieuw-West krijgt een tweede leven. Naar het ontwerp van Gianni Cito van Moke Architecten wordt het jaren zestig gebouw getransformeerd tot een warme, open leeromgeving met een levendige aula als kloppend hart. De betonstructuur van het schoolgebouw blijft behouden. Moke Architecten breidde het schoolgebouw uit met een aula en klaslokalen. Grote raampartijen maken het gebouw open en licht. In het hele gebouw wordt veel hout toegepast. Van de kapstokken tot de trappen en van de kasten tot de keukens. Het gebouw is zoveel mogelijk circulair gebouwd.

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulair bouwmateriaal. De aula heeft een prachtige houten constructie als kloppend hart van het gebouw, met een imposante houten podiumtrap annex tribune. Deze aula en trap zijn vervaardigd uit hoogwaardig circulair hout, afkomstig uit een afgebroken gymzaal elders in de stad. Daarnaast vind je in het gebouw hergebruikte houten plafonds, Sfynx wasbakken, deuren en keukeninterieur.

 

Beeld: Thijs Wolzak


Terug naar het nieuwsoverzicht