'Bouwen op een postzegel' beste Cement artikel 2022

13 april 2023

In de verkiezing van het beste Cement-artikel van 2022 is 'Bouwen op een postzegel' als winnaar uit de bus gekomen! Het artikel is geschreven door Rob Doomen en Steven van Eck van Pieters Bouwtechniek. 

De publicatie over het project POST Rotterdam, de transformatie van het bestaande voormalige postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam tot luxe hotel met woontoren, kreeg met 30,6% de meeste stemmen.

Jaarlijks organiseert de redactie van Cement een verkiezing voor het beste artikel van het afgelopen jaar. De verkiezingsuitslag geeft Cement een beeld van wat de lezer waardeert, zodat ze daar in de toekomst nog beter op in kunnen spelen.

Lees hier het artikel

POST Rotterdam
POST Rotterdam, het voormalige hoofdpostkantoor van Rotterdam, is een rijksmonument en één van de weinig overgebleven historische gebouwen van Rotterdam. Het is gelegen aan de Coolsingel naast het eveneens historische stadhuis.

Programma
In 2016 is het pand verworven door Omnam Investment Group. Het monument gaat plaats bieden aan een hotel en in de voormalige binnenplaats wordt een nieuwe appartemententoren gerealiseerd. Deze appartemententoren wordt 150 meter hoog en wordt op een 25 meter hoge tafelconstructie geplaatst. De gevels van de binnenplaats blijven op deze manier  zichtbaar en daardoor ontstaat naast de fantastische bestaande centrale hal in het monument een tweede schitterende hal.

Constructie
De constructie van de toren is spectaculair. De tafelconstructie heeft kolommen (tafelpoten) van 2,5 x 2,5 meter en een tafelblad van 3,5 meter dik beton. De daarboven liggende toren heeft een betonnen kern, enkele dwarswanden en verder een kolommenstructuur tot aan de 43e verdieping. Buiten de betonnen hoofddraagconstructie worden bouwkundige constructies voor balkons en een tweede buitengevel gemaakt. Onder de toren wordt tussen de machtige poerconstructies een parkeerkelder gemaakt met een semi automatisch parkeersysteem

 

Beeld: ODA, Forbes Massi


Terug naar het nieuwsoverzicht