Capital C genomineerd voor Rooftop Award 2020

3 september 2020

Capital C in Amsterdam - de voormalige Diamantbeurs - is genomineerd voor de Rooftop Award 2019/2020. Voor de award zijn daken genomineerd die een duurzame bijdrage leveren aan hun omgeving, innovatief zijn en er uiteraard prachtig uitzien.

Rooftop Revolution
De Rooftop Award is een initiatief van Rooftop Revolution. Rooftop Revolution brengt natuurgebieden terug de stad in op het grootste braakliggende terrein: de daken. Zij adviseren eigenaren hoe zij aan de slag kunnen gaan met het verduurzamen van daken, ondersteunen overheden in hun klimaatadaptatie ambitie en helpen “daklozen” om hun uitzicht te verbeteren.

De award wordt op vrijdag 4 september uitgereikt door de dakendiva, tijdens het Rooftop Symposium op het dak van Capital C in Amsterdam.

Capital C
Het door Gerrit van Arkel in 1910 ontworpen gebouw is krachtig en eigenzinnig. Het is een Amsterdamse klassieker en vanzelfsprekend verklaard tot rijksmonument. Maar na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen is van het oorspronkelijke monument weinig over. Om een stap naar voren te kunnen doen en weer ‘smoel’ te hebben, moest de Diamantbeurs zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terugkrijgen. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects.

Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit Van Arkels oorspronkelijke ontwerp in ere hersteld. Bovenop het klassieke monumentale gebouw werd van staal en glas een bijzondere koepel geplaatst; de High Light. De opbouw van de High Light is zelfstandig en staat een stapje terug ten opzichte van de oorspronkelijke gevellijn en los van de koepeltoren. Daar waar de twee nagebouwde torens op het dak staan, zijn de ribben van de stalen constructie weggelaten en is een dakterras aangelegd. (bron: ZJA Zwarts & Jansma Architecten)Terug naar het nieuwsoverzicht