Capital C, Amsterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Capital C

Architect:

ZJA Zwarts & Jansma Architecten

Installatie adviseur:

Hans van Dam Projectmanagement & Advies

Bouwmanagement:

Peak development

Bouwfysica:

Peutz

Hoofdaannemer:

DCV

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

BIM coordinatie:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2015 - 2018

Oorspronkelijk bouwjaar:

1910

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Artist impression: Zwarts & Jansma Architects | Foto's: Pieters Bouwtechniek

Een beurs is een ontmoetingsplek van markten, mensen en ideeën. De Diamantbeurs in Amsterdam had al deze functies in zich verenigd. Ook het centrum voor de creatieve industrie dat zich er gaat vestigen, zal deze functies vertegenwoordigen.

Rijksmonument in ere hersteld
Het door Gerrit van Arkel in 1910 ontworpen gebouw is krachtig en eigenzinnig. Met zijn bijzondere klokkentoren en ritmische opbouw maakt het energiek contact met de omgeving. Het is een Amsterdamse klassieker en vanzelfsprekend verklaard tot rijksmonument. Maar na verschillende toevoegingen, een brand en diverse verbouwingen is van het oorspronkelijke monument weinig over. Om een stap naar voren te kunnen doen en weer ‘smoel’ te hebben, moet de Diamantbeurs zijn oorspronkelijke gevel grotendeels terugkrijgen.

De uitbreiding accentueert de kwaliteiten van het monument
Nadat de Diamantbeurs in volle glorie hersteld is, is zij klaar de stad weer te ontmoeten. Niet alleen door een magnetisch centrum te zijn voor de creatieve industrie, maar ook door een nieuwe openbare ruimte te bieden met uitzonderlijke kwaliteiten. Bij het ontwerp is de relatie met het torentje en de klokkoepel bepalend geweest. De nieuwe dakopbouw houdt afstand van het torentje en staat er los van, zodat de koepeltoren weer een blikvanger kan worden.

De opbouw voegt zich naar het monument
De nieuwe dakopbouw ondersteunt de openbare ontmoeting met het monument Diamantbeurs en gebruikt daarvoor een eigen, hedendaagse taal die in geen enkel opzicht concurreert met de ingetogen Art Nouveau van Van Arkel. Vanaf de straat is de verhouding zonneklaar: de Diamantbeurs staat voorop, de opbouw heeft een dienende toevoeging.

(bron: ZJA Zwarts & Jansma Architecten)

Naast de optopping is er ook een kelder onder het bestaande monument gerealiseerd. Technisch het meest uitdagende onderdeel van het project, omdat het gebouw eerst opgevangen wordt om hierna een kelder te realiseren. 

Het doel van het ontwerp met de kelder is dat het bestaande souterrain, wat nu functioneert als parkeergarage, weer in commercieel bedrijf komt en er een horeca bestemming in wordt gemaakt. Door het vervallen van een garage, wordt eronder het gebouw een nieuwe parkeergarage gerealiseerd, welke direct voor een funderingsherstel zal gaan verzorgen. Kortom een uitdagend project.

Koen IJff, projectleider Pieters Bouwtechniek gaf een interview over het project.

Bouwen met Staal publiceerde in juni 2019 een artikel over het project, geschreven door ir. Steven van Eck en ing. Koen IJff van Pieters Bouwtechniek.

Ook Bouwwereld (www.bouwwereld.nl) publiceerde een artikel over het projecten, net als Het Parool.

Capital C Amsterdam maakte een aantal korte informatiefilms over het project, in de serie 'Creëren van Capital C'. 

Octatube maakte een mooie timelapse van hoe in 8 dagen de gehele staalconstructie van de dome werd geplaatst op het dak.

AT5 zond een item uit over het gebruik van daken in Amsterdam, waarin vanaf 0.28 min. ook Capital C uitgebreid wordt genoemd.