De laatste loftwoningen worden opgeleverd bij 50KV

13 mei 2019

Het project 50KV omvat de realisatie van 30 loftwoningen in het voormalige schakel- en transformatorstation van de Stedelijke Licht Fabrieken te Leiden. Het historische karakter van het pand is gedurende de transformatie behouden gebleven. De laatste loftwoningen worden opgeleverd en hiermee een succesvol project afgerond.

Het pand heeft dankzij het ontwerp van PBV architecten een eigentijdse uitstraling gekregen. De lofts bestaan uit drie woonlagen en een dakterras, daarnaast beschikken de woningen over een eigen parkeerplaats in het souterrain. De lofts worden ontsloten vanaf de zogenaamde binnenstraat die zich op de eerste verdieping bevindt. Hierdoor bevinden alle lofts zich langs de buitengevels en krijgen ze daglicht door de in de bestaande gevels gezaagde verdiepingshoge raamsparingen.

Een aantal constructieve uitdagingen is overwonnen. Bijvoorbeeld ten behoeve het parkeren in de kelder, hiervoor was een aangepaste kolomstructuur noodzakelijk. Bestaande betonkolommen zijn vervangen om een bruikbaar grid te creëren. Door de hoge grondwaterstand was het noodzakelijk nieuwe palen vanaf de BG aan te brengen, gebruikmakend van stalen casings, die zijn aangebracht op de keldervloer.

Het bleek ook een uitdaging om grote raamsparingen te zagen in het bestaand metselwerk. Er zijn, geïntegreerd in de nieuwe vloeren, voorzieningen opgenomen die de ‘losse’ geveldelen steunen. Doordat de architect het dak toegankelijk wilde maken, was het nodig de bestaande bims betonplaten deels te verwijderen. Het aanbrengen van de nieuwe staalconstructie ten behoeve van de opvang van het bestaande dak én de integratie van deze constructie met de bestaande staalconstructie paste uiteindelijk als een complexe puzzel.

De intensieve samenwerking met de architect én de aannemer hebben geleid tot een mooi project. De hobbels die we tijdens de uitvoering, met name in herbestemming van bestaande bouw, zijn tegengekomen, zijn als team efficiënt opgelost. Pieters kijkt dan ook met veel voldoening naar het eindresultaat en de lessen die we geleerd hebben.

Beeldmateriaal: Florencia Jadia
Beeldmateriaal: Florencia Jadia
Beeldmateriaal: Florencia Jadia
Beeldmateriaal: Florencia Jadia
Beeldmateriaal: Florencia Jadia


Terug naar het nieuwsoverzicht